Az egészségügyi államtitkár szeretné, ha többet nem kéne a parlamentben foglalkozni a kórházi fertőzésekkel

Egészségügy
2016 március 07., 15:16
comments 157

Két héttel azután, hogy először írtam róla, hétfőn a parlament plenáris ülésén is téma lett az évente 99 ezer embert megbetegítő kórházi fertőzések ügye, amit az ÁNTSZ illetékese szerint 50-70 százalékkal is csökkenteni lehetne, például azzal,

ha a jelenleg használt 6 liter/1000 betegnap kézfertőtlenítő helyett a WHO előírásainak megfelelő 20 liter/1000 betegnap is rendelkezésre állna.

Ezt a mennyiség még a piacon kapható legdrágább kézfertőtlenítőből is évi 1,5 milliárd forintos tétel volna.

A parlamentben Lukács György, a Jobbik civilben orvos frakcióvezető-helyettese kérdezett rá az ügyre, megismételve a kórházi fertőzésekkel, illetve az azokról készülő felmérésekkel kapcsolatos legnagyobb problémákat.

A kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államitkár kijelentette, hogy

a probléma nem csak Magyarországon létezik,

amúgy meg

reméli, hogy többet ezzel nem kell foglalkozni az Országgyűlésben.

Amihez még hozzátette, hogy nem tervezik bevezetni a kórházi fertőzések intézményenkénti, illetve osztályonkénti nyilvántartását. Ez az ügyben megszólaló orvosok szerint az éves trendeket bemutató adatsorok mellett azért lenne különösen fontos, mert így lehetne megállapítani, hogy hol csinálnak valamit rosszul. (Via Vidék.ma)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.