A bíróság szerint a Matolcsy-alapítvány vagyona nem vesztette el közvagyon jellegét

gazdaság
2016 március 24., 14:25
comments 110

A Magyar Narancs újságírója, Böszörményi Jenő érdeklődött a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványnál, hogy milyen tanácsadó testület működik az alapítvány mellett, és annak tagjai, illetve az alapítvány vezetői milyen javadalmazásban részesülnek, valamint milyen pályázatokat írtak, hogyan fektetik be a rájuk bízott közvagyont, és hasonlók.

A kecskeméti Matolcsy alapítvány úgy gondolta, hogy erre a kérdésre nem kell válaszolnia, mert miért tartozna a nyilvánosságra, hogy mire költik a közvagyont. A felek (az újságírót a Transparency International képviselte) perre mentek.

A Fidesz közben hipersebességgel árverte a parlamenten a "közvagyon jellegét elvesztette" törvényt, hogy többek között erre se kelljen válaszolni, ám szerencsére, mivel a törvény nagy eséllyel alkotmányellenes, nem fog érvénybe lépni még egy ideig. Így aztán úgy dönthetett a bíróság, ahogy döntött – az elsőfokú ítéletet helyben hagyva, több más hasonló helyzethez hasonlóan –, azaz:

a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány „közfeladatot lát el, a működéséhez szükséges vagyont a nemzeti vagyon terhére az alapító MNB bocsátotta a rendelkezésére” ezért a tevékenységére vonatkozó adatok a „közérdekű adatok körébe tartoznak”.

A bíróság szerint az MNB fellebbezése ezért "alaptalan".

A döntés jogerős.

(TI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.