Most fájhat csak igazán, hogy nem tudtuk kiejteni Portugáliát

futball
2016 június 25., 21:32
comments 137

Ez a meccs félig a mi lelkünkön szárad: ha a legutóbbi meccsünkön lőttünk volna még egy gólt, és hazaküldtük volna a portugálokat, szombat este nem rabolják a világ idejét ennyire feleslegesen.

Ez persze csak a felét magyarázza meg, mert az szintén érthetetlen, miért teljesített ennyire rosszul a szintén borzasztóan játszó horvát válogatott az Eb legrosszabb, legunalmasabb és leghosszabb meccsén. Az utolsó 5 perc előtt ugyanis nem történt benne semmi.

A csoportkörből három döntetlennel továbbjutó, de veretlen Portugáliának este 9 órakor Lens-ben azzal a szintén veretlen Horvátországgal kellett megmérkőznie, amelyik Spanyolországot is le tudta győzni 2-1-re. Igaz, a horvátoknál az is előfordult már, hogy hála a szurkolóik között lévő provokátor huligánoknak, 2-0-ról hagyták, hogy 2 góllal feljöjjenek a csehek. Kettejük közül került ki az, aki az éppen hogy csak, 11-esekkel továbbjutó Lengyelországgal mérkőzhetnek meg majd csütörtökön.

Az első 20 percben az ellenfél óvatos felmérése zajlott, gyakorlatilag senki sem próbálkozott semmivel, kapura lövés sem volt. Annál még a Wales–Észak-Írország is jobb volt, ahogy a fikazöld portugálok néztek szembe a kockás terítőben játszó horvátokkal. Egy-egy gyenge szöglet mellett egy szabálytalan bedobás volt az egyetlen látványosság, ha nem számítjuk Ivan Perisic haját.

photo_camera Fotó: Philippe Huguen / AFP

Aztán a 25. percben megvolt az első helyzet: egy szabadrúgásból beadott labdát fejelt a horvát kapu fölé Pepe (lesből). A labda főleg a horvátoknál volt, de a helyzet semmivel sem javult: se rossz, se jó nem volt a játék, egyszerűen nem volt játék, mindenki csak arra ment rá, hogy ne kapjon gólt a csapata. Lőni egyáltalán nem akartak. A horvátok néha oldalról beadták a labdát a senkinek, a portugálok meg néha elindultak, hogy még a tizenhatos vonala előtt elvegyék tőlük a labdát. A hosszabbítás 1 perc volt, és Pepe fejesén kívül egyszer sem ment a kapu felé a labda.

Ez volt az Eb legrosszabb félideje.

A második félidő eleje sem ígért sok jót, és Fernando Santos valamiért nem a félidőben, hanem 4 perccel később cserélte le Andre Gomest. Aztán az 52. percben volt az első jó horvát beadás, viszont azt se tudta megfejelni senki a kapu előtt. Ezután a semmiből lőtte fölé a labdát Brozovic.

Mindkét csapat sokkal rosszabbul játszott, mint pár nappal korábban (Ronaldo nem sarkazott, még csak nem is toporzékolt), pedig ezután hajszálnyival izgalmasabb lett a játék. Az 57. percben vitték fel a labdát jól a portugálok, de az végül egy szörnyű lövés után elszállt a kapu mellett. A 61. percben pedig volt egy nagy horvát helyzet: Vida fejelte el Mandzukic elől a labdát, alig ment mellé. Egy percre rá Nani próbált meg vállal megfogni egy beadást a horvát 16-osnál, de felrúgták, aztán nem fújták be.

Fotó: Philippe Huguen / AFP
photo_camera Fotó: Philippe Huguen / AFP

A 75. percben Ronaldo egy horvát szabadrúgást volt kénytelen tisztázni a saját 16-osán belül. Egy perccel később már ő is röhögött, amikor a semmibe szöktettek előre a portugálok, és két horvát kísérte ki a kapu mellett elguruló labdát. Ezután William Carvalho kapott egy sárga lapot, amiért hátulról lerántott egy horvátot. A szabadrúgást Rakitic végezte el, a beadása simán elrepült a kapu mellett/fölött.

A 82. percben Mandzukuc akart ütközni Pepével, ebből az lett, hogy amikor felugrott, simán átesett a lehajoló portugálon, rá a derekára. Mindkét csapaton látszott, hogy kicsit elfáradt, csak az nem derült ki, mitől. A 87. percben Mário helyett jött fel Quaresma, ezzel megpecsételve azt, ami az egész meccsre rányomta a bélyegét: mintha mindkét csapat a döntetlenre, azaz a hosszabbításra játszott volna. A 3 perc hosszabbítás alatt a két válogatott felváltva adta el a labdát, majd a lefújás előtt Ronaldo fejelhette ki a horvát szögletet.

A rendes játékidőben tehát egyetlen kapura lövés sem volt.

Fotó: Francisco Leong / AFP
photo_camera Fotó: Francisco Leong / AFP

A 94. percben Perisic fejelte nagy ívben a portugál kapu hálójának tetejére. A 102. percben Quaresma esett el szabadrúgás közben, de szögletre pattant. Azt is elvégezte, az meg kifelé vágódott a tumultusból. Az első 15 perc után még egy percig ment a passzolgatás, mielőtt a bíró lefújta a hosszabbítás első felét. A nézők a stadionban nem túl barátságosan fütyültek.

A második 15 percre mintha mindenki teljesen elengedte volna a meccset. Előbb a portugál oldalon Adrien Silva helyett jött fel Danilo, aztán a horvátoknál Rakitic helyére állt be Pjaca. Kicsit később Nani ollózott (vagy inkább esett hanyatt) hiába. Egy szögletnél elesett Rui Patricio, a horvát Vida fejelte az üres kapu fölé.

Aztán az utolsó 7 percben focimeccs lett belőle, a horvátok sorra támadták a portugál kapit. A 115. percben Perisic lőtte bele a labdát a portugál védelembe. Egy percre rá pedig Perisic adta be a kapu elé, amiből nem lett gól, majd egy fejes ment be kis híján, kapufa lett. Mégsem ők lőtték a gólt: egyből ezután, a 117. percben jött a portugál kontra, Ronaldo lövését védte Subasic, amit aztán Quaresma fejelhette be az üres kapuba.

link Forrás

Az utolsó két percben Pjaca még végigvitte a labdát, de csak szögletre tudta erőlködni a labdát. A 2 perces hosszabbítás alatt is folyamatosan mentek a horvátok, de már esélyük sem volt. Kiestek, Portugália pedig a legjobb nyolc közé jutott.

Horvátország–Portugália : 0–0, hosszabbításban 0:1

  • A horvát kezdőcsapat: Danijel Subasic, Darijo Srna, Vedran Corluka, Domagoj Vida, Ivan Strinic, Marcelo Brozovic, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Mario Mandzukic, Luka Modric, Milan Badelj.
  • A portugál kezdőcsapat: Rui Patricio, Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Raphael Guerreiro, Joao Mario, Andre Gomes, Nani, Cristiano Ronaldo, Adrien Silva, William Carvalho.

Az Európa-bajnokság hátralevő mérkőzései

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.