Szemerey Tamás és Schmidt Mária köröznek a Figyelő felett

media
2016 szeptember 06., 06:00
  • Október végére rendeződhet a csődhelyzetbe került Figyelő gazdasági újság helyzete.
  • Úgy fest, Ducsai Ákos pályázatírással foglalkozó vállalkozó veszi meg a lapot, de valószínűleg nem ő lesz a végállomás.
  • Ha lezárul az üzlet, Szemerey Tamás, vagy akár Schmidt Mária szándéka érvényesülhet a gazdasági lapnál.

Tavasszal egyszer már eldőlt a Figyelő hetilap sorsa. Áprilisban nagyon úgy állt a dolog, hogy az üzleti életben közkedvelt gazdasági lapot a VS-t, majd később Origót jegyző Száraz István cége veszi meg.

Az MNB-balhé megakasztotta a tárgyalásokat

Az idén 60 éves Figyelő hányatott időszakáról akkor részletesen írtunk. A történet röviden: a kiadó MediaCity Magyarország Kft. két tulajdonosa, Varga Miklós és Lukács Marianna olyan durván összevesztek, hogy beszélni sem voltak hajlandóak egymással, a cég emiatt bő 600 milliós kötelezettségállományt halmozott fel három év alatt, tavaly novemberben pedig felszámolási eljárás indult a kiadó ellen.

A Mediacitynek vannak más lapjai is, de ezek jóval kevésbé jelentős, közéleti befolyás nélküli kiadványok (például a Chip, a Motorrevü vagy az IPM magazinok). A kiadó túlélése érdekében mindenképpen el kellett adniuk a portfolio legértékesebb lapját, a gazdasági-közéleti hetilapok minipiacán második Figyelőt és tartozékait.

Amíg a felszámolási eljárás zajlik, a tulajdonosi jogok addig nem gyakorolhatók, de előszerződéseket lehet kötni addig is. Rengeteg név felmerült, aki vitte volna az újságot, legalább 8-10 név röpködött a levegőben, köztük kormánybarátoké, mint a videotonos Garancsi István vagy a Magyar Időkben is tulajdonos dohánymilliárdos, Sánta János.

Aztán végül az Origót is bekebelező New Wave látszott befutni, – Száraz István cégvezető akkor el is ismerte nekünk, hogy tárgyalnak a lapról –, de ekkor beütött az MNB-balhé, ami megakasztotta a folyamatot. A felszámolóbiztos, Börcsök Sándor és Varga Miklós is azt mondta nekünk, májusra megkötik az üzletet, de mégsem lett semmi, csak nagy csend.

Most viszont úgy tűnik, újra megmozdult valami, és október végére tényleg új kézbe kerülhet a hetilap. A Népszabadság írt már róla néhány hete, hogy jelenleg papíron Ducsai Ákos, a Tenderauditor pályázatíró cég vezetője áll legközelebb ahhoz, hogy megszerezze a Figyelőt. Ducsai állítólag már ügyvédi letétbe is helyezte a vételárat, és csak arra kell várni, hogy a felszámolási eljárás sikeresen végződjön.

Szemerey Tamás és a kerülőutak

Ducsai neve korábban politikai témákban nem nagyon volt felszínen, de most rövid időn belül ez a második közéleti sztori, amiben előkerül. Több vonalon kötődik a kórház-privatizációban szerepet kapó Hospinvest egyik tulajához, Deák Gáborhoz, akit hatalmas összegekkel kínált meg a Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére vezette Növekedési Hitel Bank (NHB), hogy megépítse a balatonfenyvesi illetve az alsóörsi vitorláskikötőt. Mindkét beruházásra közel 900 millió forintos jelzáloghitelt nyújtott az NHB.

Nem csak áttételes a kapcsolat Ducsai és Szemerey között: a balatonyfenyvesi beruházás pályázatát például a Tenderauditor készítette elő, az alsóörsi kikötőre folyósított 285 milliós hitelt pedig, írta néhány napja az Index, nem csak a beruházó cégre, hanem arra az Investender Kft.-re is ráterhelték, amely részben Ducsai, részben egy svájci offshore-cég tulajdonában van. Sógornője, Ducsai-Oláh Zsanett egyébként jelenleg a Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Ducsainak nincs előélete a médiában, és úgy tudjuk, a szerkesztőségnek sem jelezte tulajdonosi szándékát. Egyelőre hiába kerestük a Tenderauditoron keresztül, hogy mi a terve a hetilappal, nem válaszolt.

A médiapiacon mindenesetre többen tényként beszélnek arról, hogy Szemerey nem tett le a Figyelő megszerzéséről, és Ducsai színre lépése valójában az ő szándékait tükrözi. Módosítani kellett csak a felálláson, mert Száraz István az MNB-s történet után ebben az epizódban már nem akart szerepet vállalni.

Schmidt Mária ante portas?

A történetben van még egy csavar: többek szerint Schmidt Mária, a Terror Háza befolyásos igazgatója is örömmel rámozdulna az üzleti lapra. Még tavaly márciusban létrehozott egy céget Médiaháló Kft. néven, amiről írtunk már, amikor az Origo adás-vétele volt épp a legforróbb médiatéma, de sokáig kerülgette a Simicska-kör által birtokolt Heti Választ is, eredménytelenül.

Schmidt tehetős üzletasszonynak számít, mióta megörökölte férjétől, Ungár Andrástól a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF) lévő részesedését, az elmúlt évben pedig nem csak politikai, de üzleti vonalon is aktivizálta magát. Pályázat nélkül behúzta a BIF 5 százalékos állami részvénycsomagját, és folyamatos harcot vívott a cég társtulajdonosával, a média- és bankvezérrel, Spéder Zoltánnal is.

Ezen a fronton nemrég fényes győzelmet aratott: a kormányzati lejáratógépezet által is tépázott Spéder épp a napokban adta el durván áron alul részesedését a cégben és szorult ki a BIF-ből. Állítólag Schmidt érdeklődött az Index felől is, bár ennek az üzletnek az Origóhoz hasonlóan nem lett volna realitása. A Figyelő már egy reálisabb célpont lehet.

Összességében mégis inkább Szemerey tűnik esélyesebb befutónak, a piac ismerői is inkább rá tippelnek, mint a Terror Háza igazgatónőjére. Korábban lehetett hallani olyan verziót is, miszerint a két kormányközeli befektető osztozkodhat a lapon, de erre kevés esély látszik.

A Figyelőt korábban megpróbálták megszerezni olyan befektetői csoportok is, amelyek nem kötődtek direkt módon politikai pártokhoz, inkább üzleti lehetőséget kerestek a médiában. Az utóbbi hetekben már ilyen üzleti típusú befektetők mozgásáról nem lehetett hallani; a politika megjelent az ügyben, és el is riasztotta a politikán kívüli érdeklődőket.

Írtunk levelet Schmidt Máriának és Szemerey Tamásnak is, hogy kommentálják az értesüléseket, de egyelőre nem reagáltak. A felszámolóbiztos, Börcsök Sándor sem akart nyilatkozni, amíg el nem jutnak az egyezségi tárgyalásig a bíróságon. Annyit elárult, hogy erre valószínűleg szeptember végén, október elején kerülhet sor, és utána derülhet ki, ki lesz a lap új tulajdonosa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.