Lázár János még Kocsis Máténak sem hiszi el, hogy a hivatalnokok intézik a kampányhívásokat

POLITIKA
2016 szeptember 29., 12:43
comments 90

Lázár János a csütörtöki kormányinfón annak ellenére is tagadta, hogy a minisztériumokban és az önkormányzatokban dolgozó hivatalnokoknak kell telefonon kampányolnia a népszavazási részvétel mellett, hogy szerdán Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezt elismerte az ATV-ben.

Korábban közhivatalnokban dolgozók jelezték nekünk, telefonokat, Kubatov-listát és fideszes szórólapokat osztottak ki nekik, hogy azokkal felfegyverkezve hívogassák egy-egy vidéki körzet szavazóit, hogy minél többen menjenek el szavazni.

Kocsis Máté szerdán nem tagadta a hívások tényét, csak azt nem értette, mi ezzel a gond:

„Alapvetően, ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak alkalma van arra, hogy részt vegyenek abban. Ha ehhez kommunikációs támpont kell, nem tartom olyan durva dolognak.”

Lázár nem tud erről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ugyan ő ellenőrzi ezt a területet, de nem adott erre semmilyen utasítást sem. Hozzátette, hogy ha mégis érkezik hozzájuk ilyen kérdés, akkor mérlegelni fogja, elrendelje-e, de valószínűleg akkor is az lesz az álláspontja, hogy a hivatalokban dolgozóknak nem ez a feladatuk.

Ugyanakkor Lázár szerint azzal ők már nem foglalkoznak, mit csinálnak a hivatalnokok a munkaidejükön kívül. Elmondta, hogy a hivatali dolgozónak is lehet politikai álláspontja és véleménye. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint teljesen természetes dolog, hogy valaki munkaidőn kívül részt vesz ilyen kampányokban.

Lázár János leszögezte azt is, hogy az okmányirodák csak ügyeleti jelleggel lesznek nyitva vasárnap, csak a személyazonosság megállapítása céljából. Ha valakinek hiányzik a személyi okmánya, akkor ott a személyazonosságát igazolni tudja majd ott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.