"Valószínűleg le kell érni a fenekére, hogy onnan majd elrugaszkodhassunk"

Média
2016 október 09., 05:14
comments 599

- Szerinted az Origo szétverése után voltak többen, vagy most?

- Szerintem most.

- Jó, lehet, de a mienken még sokkal dühösebbek voltak.

Így beszélgettek egymással volt origós, népszabadságos, indexes, abcugos, 444-es újságírók szombaton kora este a Kossuth téren, ahová a Média 2.0 csoport szervezett tüntetést a Népszabadság bezárása miatt.

photo_camera Képek: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Mivel a hivatalos programban gyakorlatilag csak egy beszéd volt, a népszabadságos Hargitai Miklósé, és hangosítás hiánya miatt abból sem lehetett az első pár soron túl sokat hallani, ezért az emberek kis csoportokban beszélgettek, többek között arról, hogy melyik újság lesz a következő, amit elhallgattatnak a hatalmasok.

Mert azt mindenki evidenciának tekintette, hogy a kormány folytatja majd a sajtószabadság felszámolását. Ez ma Magyarországon már természetes.

Hát valószínűleg le kell érnünk a fenekére, hogy onnan újra elrugaszkodhassunk

- mondta egy volt TV2-es tudósító. Ő jó érzékkel évekkel ezelőtt otthagyta a ma már a Fidesz szolgálatában álló munkahelyét. Valószínűleg a véleményével a megjelentek többsége egyetértett, és tényleg csak azt tekintették kérdésnek, hogy mikor érünk már le a legaljára, és az pontosan hol lesz.

A Népszabadság csapata szinte hiánytalanul kint volt a tüntetésen. Voltak, akik nem nagyon akartak beszélni, mert a munkaviszonyuk nem szűnt meg, hivatalosan csak felmentették őket a munkavégzés alól. Nem akartak alapot adni rá, hogy emiatt kiforgassák őket az utolsó nekik járó forintokból. Persze egy csomóan azt mondták, hogy így is, úgy is meg fogja találni a módját a tulaj, hogy mindent elvegyen tőlük.

Tüntetés a Népszabadság bezárása miatt a Kossuth téren 2016 októberében. Képen a Népszabadság utolsó kiadása
photo_camera   Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Ennek ellenére a többség még nem volt kétségbeesett. Kicsit mint a gyász fázisai, Magyarországon az Origo, a VS és most a Népszabadság elhallgattatása után kialakult lélektana lehetne a munkahelyüket a NER politikai érdekei miatt elveszítő újságírók viselkedésének.

Először mindenki megdöbben, ez volt napközben, mikor a motoros futárok kézbesítették a leveleket a dolgozóknak a "felfüggesztésről". Volt, aki most este azt mesélte, hogy a külsőse szombat reggel hívta, hogy visszapattant egy céges címére küldött levél, volt, aki látta, hogy nem megy az online kiadás, és azt gondolta, hogy a költözködés miatt "valaki véletlenül kihúzta a falból a zsinórt", és próbált telefonálgatni, hogy csinálják meg az IT-sek. Mindenkinek volt a tüntetésen egy története, hogy éppen a bébitáp keverése közben csöngettek a papírral, vagy hogy előző nap valamiért elhatározta, hogy kivételesen kialussza magát, és a kikapcsolt telefonja miatt őt csak a legvégén érték utol. Az teljesen egyértelmű, hogy erre a húzásra egyikük sem számított.

photo_camera   Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A második fázis lehet, ez volt most koraeste a tüntetésen, egy keserű, akasztófahumoros időszak. Van benne még egy kis bizakodás is, hátha sikerül megállapodni a tulajdonossal, vagy előkerül egy támogató, aki ad pénzt az újraindításra. Ez egyébként sajnos nagyon ritkán sikerül. Persze az Origo és a VS újságírói közül is voltak többen, akik találtak más lapnál állást, illetve az Origo romjaiból azért létre jött a Direkt36 és az Abcug, de ezek csak a megélhetésüket elvesztő emberek töredékének tudnak munkát adni.

A rituális utolsó közös estén az Origo anno a Kőlevesbe, szombaton a népszabisok az Aurórába indultak a tüntetés végén. Az aurórások azt ígérték, hogy népszabis igazolvánnyal most mindenki ingyen ihat. Ott, a közvetlen kollégák előtt, szűkebb körben már keményebb a hangulat. De a dolog teljes súlya nyilván csak napokkal később éri el az embereket, mert nem tudják, hogy fogják eltartani a családjukat, és mert ők is látják, hogy a hatalom, mint az ilyen rendszerekben általában, tényleg le akarja darálni a teljes sajtószabadságot.

photo_camera   Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Valóban nem látszik még, hogy ennek mikor vagy hol lesz vége, mert ugyan meglepően sokan, több ezren kimentek a hirtelen szervezett tüntetésre a Kossuth térre, de ez egy pillanatra nem fogja még lelassítani sem a fideszes gépezetet. Emiatt szükségszerűen egyre kevesebb helyre lehet majd menni dolgozni, ha az ember nem Rogán Antal mellényzsebéből akar a közéletről írni.

Többen is vannak olyanok, akik az Origo-ban felálltak az ottani puccs után, átmentek a VS-hez, mikor kiderültek a "tulajdonos" Száraz István ügyei onnan is eljöttek, majd a Népszabadságnál kaptak állást, aminek meg ugye most van vége.

Valószínűleg annak a kollégának van igaza, aki nemrégiben beiratkozott a jogi egyetemre, hogy legyen B-terve. Amikor az ő lapját nyírja ki a Fidesz, felszabadultabban mosolyoghat majd, mint a többiek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.