Reuters: Oroszországnak kézikönyve van Kelet-Európa titkos befolyásolására

külföld
2016 október 13., 13:37
comments 215

A Center for Strategic and International Studies nevű, több helyről pénzelt amerikai think thank kiadott egy jelentést, ami szerint Oroszország rejtett gazdasági és politikai intézkedésekkel manipulál öt kelet-európai országot (Bulgária, Magyarország, Lettország, Szerbia és Szlovákia) – írta meg a Reuters egy Orbán–Putyin-kézfogásról ábrázoló képpel.

A jelentés szerint Oroszország célja ezzel a Nyugat liberális demokratikus modelljének hiteltelenítése és a transzatlanti kereskedelem aláásása.

Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján február 17-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján február 17-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A washingtoni központú Center for Strategic and International Studies a szófiai központú Center for the Study of Democracy nevű szervezettel együtt, 16 hónap tanulmányozás után írta meg a jelentést, ami szerint az oroszok szisztematikusan próbálják dominálni az energiapiacot, és a velük szimpatizáló politikusokkal együtt aláássák a korrupcióellenes intézkedéseket, hogy könnyebben irányíthassák a kelet-európai kormányokat. Abban semmi új nincs, hogy Moszkva sokat tesz az európai szélsőjobboldalért is.

Magyarországról csak annyit ír a Reuters, hogy itt sikerült az oroszoknak nyélbe ütni a 10 milliárd eurós paksi „megaüzletet”, illetve hogy a görög kormányhoz hasonlóan a magyar is nyíltan szimpatizál Moszkvával.

A jelentés arról is beszámol, hogy orosz hackerek megpróbálták befolyásolni az amerikai elnökválasztást is.

Itt egy több mint 1 órás videó a jelentés ismertetéséről:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.