Nemhogy a 8 leggazdagabb emberé, de még a szűk baráti köröd vagyona is akkora, mint az emberiség szegényebb feléé összesen

külföld
2017 január 17., 14:24
comments 333

A világsajtót és a magyar újságokat is bejárta a szenzációs hír (sőt, korábban még a 444 is többször bedőlt annak a hangzatos eredménynek), hogy

a világ 8 leggazdagabb emberének vagyona ugyanakkora, mint az emberiség szegényebbik felének, azaz 3,6 milliárd embernek összesen.

Ezt állítja ugyanis az Oxfam szegénység- és gazdagságellenes civil szervezet „új, javított” jelentése.

Rihanna a magyar melós ellen. Hát ezért harcoltunk? (Bal oldali fotó: Kay Nietfeld / AFP. Jobb oldali fotó: Fortepan)
photo_camera Rihanna a magyar melós ellen. Hát ezért harcoltunk? (Bal oldali fotó: Kay Nietfeld / AFP. Jobb oldali fotó: Fortepan)

De Felix Salmon, ahogy évek óta mindig, így a Fusionön most is szétszedte a jelentést, és főleg a szétosztott végkövetkeztetését. Mint írja, ha megnézzük a Forbes és a Credit Suisse statisztikáit, az alapján látszik, hogy a világ 8 leggazdagabb emberének (sorrendben: Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim Helu, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Michael Bloomberg)

együttes vagyona kb. 426 milliárd dollár*, ami az emberiség vagyonának kb. 0,16 százaléka.

Eközben a világ szegényebbik felének – bár valóban elképesztően kevés pénz, de – ennél azért több jut. Az alsó öt decilisből a negyediké a világ vagyonának 0,17 százaléka, az ötödiké a 0,32 százaléka. Egyik szám sem nagy, de mindkettő nagyobb 0,16-nál, tehát a szenzációs hír kulcseleme biztos nem igaz.

Így lehetsz gazdagabb a világ felénél együtt

Az Oxfam úgy jutott az eredményére, hogy a nettó értéket nézett: összeadta a vagyontárgyakat, majd abból kivonta a követeléseket, azaz az adósságot. Így akinek az adóssága nagyobb, mint a vagyona, az azt jelenti, hogy negatív a nettó jövedelme. Az Oxfam módszertana szerint pedig a világ legszegényebb 10 százalékának összesen mínusz 1000 milliárd dollár a nettó jövedelme.

A szervezet erről a jelenségről azt mondja, hogy a világ szegényebbik felének teljes nettó adóssága, ami 1100 milliárd dollár, csak 0,4 százaléka a globális vagyonnak. Ha ezt az adósságot nem vesszük figyelembe, a világ legszegényebb felének a vagyona 1500 milliárd dollár. Ez annyi, amennyi a világ 56 leggazdagabb emberének együtt van.

De ez hatalmas csúsztatás – írja Felix Salmon. Amikor az Oxfam nettó adósságról beszél, akkor azokról az emberekről beszél, akiknek negatív nettó vagyonuk van, tehát több az adósságuk, mint amennyi a vagyonuk. Csakhogy ilyenkor nem foglalkoznak azzal, hogy világ szegényebbik felében a második, harmadik, negyedik és ötödik decilisnek még több adóssága van, mint a legszegényebb 10 százaléknak. Ahogy nő a vagyonod, értelemszerűen úgy nő a tőkéd, de az adósságod is.

Tehát az Oxfam módszertanát követve, ha nincs másod, csak egy százforintos a nadrágzsebedben, máris több pénzed van, mint a világ szegényebb 40 százalékának együtt.

photo_camera Erre az illusztrációra ezzel a módszertannal te is bármikor ráférhetnél

Vagyis ha több a vagyonod, mint az adósságaid, akkor máris több pénzed van, mint annak a több milliárd embernek, akiknek együtt több adóssága van, mint vagyona. Nem kell ehhez nyolc szupergazdag milliárdos, ha neked és hét haverodnak nincs sok adóssága, bármennyit is keressetek, ugyanúgy illik rátok a szenzációs állítás.

Az adósság a boldogulás kulcsa

És a többség bizony el van adósodva: autóhiteleket, diákhiteleket, jelzáloghiteleket törlesztünk, hitelkártya-tartozásokat egyenlítünk ki, és az ismerőseinknek is visszafizetjük az előző napi ebéd árát is. Több száz éve nem újdonság, hogy az adósság nem mindig rossz, hanem a kapitalista gazdaság egyik motorja, a legtöbb.

Ezt felejti el a jelentés, ami szerint egy ember végzettség nélkül, de nulla adóssággal és 75 ezer dollár örökölt vagyonnal a top 10 százalékban van, míg az az egyetemet végzett ember, akinek ugyanígy 75 ezer dollárja van, de van egy 75 ezres diákhitele is, a legalsó 10 százalékba szorul. Pedig nem kérdés, hogy az utóbbi ember sokkal jobb helyzetben van.

Ráadásul önmagában a vagyon sem feltétlenül mérvadó: egy 1000 milliárd dolláros és egy 10 000 milliárd dolláros vagyonon ülő ember között nincs kimutatható különbség a vásárlóerőt tekintve. (Ennyi pénzt valószínűleg egyikük sem tud elkölteni életében.)

A legszegényebbeknél pedig a legutolsó dolog, hogy az ember pénzt halmozzon fel, az ugyanis megtakarítás, elköltetlen pénz. Márpedig a legtöbb szegény ember, ha pénzhez jut, elkölti hasznos dolgokra, például ételre, házra, gyógyszerre vagy iskolára. Rosszul is tennék, ha ezek híján elkezdenének felhalmozni a pénzt (ami ráadásul inflálódik).

Ugyanígy ha kölcsönből veszel autót, amivel el tudsz menni dolgozni, vagy ha hitelből engedheted meg magadnak, hogy lediplomázz, illetve ha hitelből veszel lakást a családodnak egy biztonságosabb környéken, mind jobb, mintha ezekről lemondanál, csak hogy egy kicsit több pénzed legyen.

Arról, hogy egyébként ettől függetlenül világszinten tényleg nagy az egyenlőtlenség, és hogy ezzel mit lehet kezdeni, itt foglalkoztunk hosszabban. (Fusion)

* Itt eredetileg elírás miatt milliárd helyett millió szerepelt. A hibát azóta javítottuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.