Vételi ajánlat érkezett az ex-Buda-Cash-es, a fél médiapiacot birtokló Mészáros-cégre

gazdaság
2017 március 16., 09:17

Az utóbbi hetekben a Budapesti Értéktőzsde állóvizét felkavaró Mészáros Lőrinces történetben újabb esemény van: a Konzum után a 2016 január óta ezer százalékot emelkedő Opimus részvényeire is kötelező nyilvános vételi ajánlatot (pdf) adott a Konzum PE Magántőkealap. (Azt, hogy lesz valami ajánlat, már korábban jelezték.)

A vételi ajánlat 45,38 forintot ajánl a részvényekért. Pár napja még 74 forinton is kötöttek üzletet a részvénnyel, azóta 54 forintra esett az árfolyam.

A Konzum PE összehangoltan jár el Mészáros Lőrinccel és még néhány céggel. Az ő mostani és jövőbeli Opimus-részesedésük:

  • Mészáros Lőrinc: 16,9 százaléka van + a megszerzendő 7,47 százalék
  • Konzum PE Magántőkealap: 14 százaléka van + a megszerzendő 10,54 százalék
  • Konzum Management Kft.: 15,86 százalékot tervez megszerezni a vételi ajánlattal
  • Status Capital Zrt.: 8,38 százaléka van
  • Wamsler SE: 1,71 százaléka van (ez egy Opimus-leányvállalat)
  • Csabatáj Zrt: 3,96 százaléka van (ez is egy Opimus-leányvállalat)

Az egész végén 78,82 százalékos részesedése lesz Mészároséknak. (Hogy a Konzum PE Magántőkealap kit rejt, azt nem tudni, mert a tulajdonlás nem nyilvános. Jászai Gellért azt nyilatkozta, hogy ő birtokolja a jegyeket, de ezt nem lehet ellenőrizni.)

Vicces, de a vételi ajánlatban az egyik táblázatban elrontották a Konzum Management Kft nevét (ez érthető, hiszen Mészáros cégbirodalma már több, mint száz cégből áll, nehéz lehet megjegyezni őket):

Az üzletet a tavaly Mészáros-érdekeltségbe kerülő MKB bank bonyolítja le.

Az Opimus tavaly már megvette a Mediaworksöt és a vidéki lappiac nagy részét. Korábban a Buda-Cash vezetőinek érdekeltségébe tartozott, és figyelemreméltó, hogy a botrány kirobbanása után offshore cégek résztulajdonába került cégcsoport pont akkor kezdett Mészáros Lőrinc érdekei mentén tevékenykedni, hogy a brókercég vezetőit kiengedték az előzetesből.

A Konzum Nyrt. a Hunguest Hotels nagy részét vásárolta meg tavaly, ott már korábban megérkezett a Mészáros-közeli vételi ajánlat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.