Hoppon maradhatnak a Mészáros Lőrincben bízó spekulánsok

gazdaság
2017 március 08., 22:08
comments 107

Kötelező nyilvános vételi ajánlatot jelentett be a(z állítólag) Mészáros Lőrinc üzlettársa, Jászai Gellért pénzét kezelő Konzum PE Magántőkealap a Konzum Nyrt. részvényeire, tették közzé a BÉT-en. Azt, hogy lesz kötelező nyilvános vételi ajánlat, már Mészáros befolyásszerzésénél kiderült, de van egy csavar a történetben.

(Kötelező vételi ajánlatot akkor kell adni, ha valaki egymaga vagy társakkal összehangoltan 33 százalékos befolyást szerez egy nyilvános részvénytársaságban [vagy 25 százalékot úgy, hogy nincs másik tíz százaléknál nagyobb tulajdonos]; az ajánlatot a mostani részvényesek egy nyilatkozat kitöltésével fogadhatják el, az ajánlattevőnek az összes felajánlott részvényt meg kell vennie.)

A Konzum egyike annak a két tőzsdei cégnek, ahol megjelent Mészáros Lőrinc, majd rögtön hisztérikus emelkedés kezdődött a tőzsdén, mivel a befektetők egy része azt hihette, hogy a felcsúti vállalkozó megjelenésével majd ők is részesülhetnek abból az ordítóan magas, államilag biztosított profithányadból, amit Mészáros a saját cégeinél élvez. A Konzumról kitartóan pletykálják tavaly nyár óta, hogy ez lesz majd az Orbán Viktor környezetében létrejött nemzeti szállodalánc központi cége.

Csakhogy az a kevés kisbefektető, aki a mostani magas árfolyamon vásárolt vagy akart vásárolni, leforrázva érezheti magát: a Mészáros Lőrinccel összahangoltan eljáró Konzum PE a tőkepiaci törvény által előírt kötelező nyilvános ajánlatban 

86 forint 64 fillért ajánl a részvényekért, miközben az árfolyam a hisztéria hatására már 204 forintnál járt szerdán.

Magyarul a mostani árfolyam kevesebb mint feléért, 42 százalékáért vennék meg a papírokat. (Az ár úgy jött ki, hogy ez az utóbbi 180 kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára.) 

A részvény az utóbbi napokban limittel emelkedett, így alig volt kötés, tehát nem sokan vásároltak ezen a magas árfolyamon.

A kötelező vételi ajánlatban egyébként az is szerepel, hogy Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért "kötelezettséget vállaltak" arra, hogy nem adják el részvényeiket a Konzum PE Magántőkealapnak, így az ajánlat a maradék 25 százalékra vonatkozik.

Az összehangoltan eljárók, tehát Mészárosék azt is megígérik az ajánlatban, hogy ha megszerik a cég 90 százalékát, akkor nem élnek a maradék papírokra vonatkozó vételi jogukkal, és nem is szándékoznak kivezetni a céget a tőzsdéről.

Az ajánlatot nem kötelező elfogadniuk a részvényeseknek. Ezzel együtt nem lenne meglepő, ha a korábbi befektetők közül sokan úgy látnák, inkább eladják az ajánlott áron a papírokat – hiszen aki Mészárosék megjelenése előtt vásárolt, így is nyereséget érhet el.

UPDATE: csütörtök reggel a Konzum limittel zuhan, 204 forintról 164-re huppant.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.