A Fidesz kedden kipróbálta a teljes Facebook-hadseregét

POLITIKA
2018 január 31., 06:08

Hadgyakorlatot tartott kedden déltől egyig a Fidesz központból irányított Facebook-hadsereg, amelynek felépítését és működését az egyik tag mutatta be nekünk részletesen éppen kedden megjelent cikkünkben.

Az akció némileg emlékeztetett a Magyar Néphadsereg tesztelésére, amikor előre szóltak a katonáknak, hogy éjjel riadó lesz, nem berúgni, mindenki készítse be a menetfelszerelését és egyenruhába feküdjön le, hogy flottul menjen minden.

A Fidesz hétfőn jóelőre jelezte a kampányra kiépített Facebook-csapatának a saját fejlesztésű, titkos rendszerén keresztül, hogy kedden délben mindenki legyen résen, mert a központ fontos üzenetet küld, amit egy órán belül meg kell osztani valamennyi képviselőjelölt Facebook-oldalán és terjesztenie kell az aktivistáknak is. Ilyen rövid határidővel még nem küldtek ki feladatot, általában 1,5-2 napot adtak az utasítások végrehajtására.

A villámhadjárat főpróbája a párt új, minden eddiginél színvonaltalanabb és pofátlanul hazug plakátjának terjesztése volt, amit a Fidesz a saját oldalán 12:03-kor tett ki, majd ment az sms-értesítés az új utasításról a kampánycsapatoknak. 

link Forrás

Terheléses támadás azért nem érte a Facebookot, de az látszott, hogy a Fidesz-hálózat sok tagja valóban a gépeknél várta a központi utasítás végrehajtását, 9 perc alatt 145, 11 perc alatt 245 megosztás volt a Fidesz plakátos posztján. Főleg helyi pártszervezetek, civilnek látszó aktivisták szálltak be, és természetesen a képviselőjelöltek kampánycsapatai. 

A riasztás kiküldését követő tíz percen belül a Fidesz 106 egyéi képviselőjelöltjéből 43 Facebook-oldalán már ott volt a plakátos poszt, vagyis ők már azelőtt odaértek volna a kerítéshez, hogy Soros egyáltalán kinyitotta volna a drótvágót. Köztük volt Németh Szilárd és Simicskó István is. További 28 képviselő az egyórás limiten belül teljesítette a központ utasítását és osztotta meg a posztot. És vannak olyanok, akik már csak a kerítés bontásra értek volna oda, öten is, köztük Tállai András, akik posztoltak ugyan, de már szintidőn kívül.

A legmeglepőbb, hogy éjfélig többen nem tartották be a parancsot. Köztük vannak olyanok, akiknek kómában van a Facebook-oldala, ilyen Kósa Lajosé és Lázár Jánosé. De a szervezettséget több miniszter is úgy törte meg, hogy hiába aktív az oldala, mégsem tette ki a plakátot, pedig még posztolt is a falára dél után. Ilyen volt Varga Mihály és Süli János is, de Seszták Miklós hivatalos oldalán sincs kint a plakát (ő megkésve a személyes oldalára rakta ki), ahogy Gulyás Gergely frakcióvezetőjén sem találtuk. Lezsák Sándor inkább azt a beszédét osztotta meg, amit elmondott volna az auschwitzi emléknappal egyidőben meghirdetett, majd ezért le is fújt Horthy-megemlékezésen. De Hoppál Péter, Szabó Tünde vagy Potápi Árpád államtitkárok sem osztották a központi akaratot, ahogy Bencsik János tatabányai képviselő és egy sor mezei képviselőjelölt sem.

Miután a Fidesz központ szigorúan ellenőrzi, hogy végrehajtják-e az utasítást, a képviselőjelöltek kampánycsapatának kötelező elküldeni a megosztást igazoló linket, annak elmaradása esetén pedig sms-ben megy a számonkérés, így nem a lapunkból tudják meg, hogy ki nem védte meg rendesen a kerítést. Forrásunk szerint olyan szinten, mint Varga Mihály vagy Gulyás Gergely, ezért nem jár számonkérés. Alacsonyabb szinteken már lehet számíthatnak listázásra. De a tervek szerint ilyen jellegű bevetés még gyakran lesz a kampányban, lehet jó pontokat szerezni majd. 

A legviccesebb az egész főpróbában mégis az, hogy nemcsak a képviselőjelöltek kampánystábjai, a párt helyi szervezetei és az alvóügynökként működő Facebook-aktivistái álltak készenlétben csőre töltött megosztásgombbal, hanem azok a trolloldalak is, amelyek feladata elsősorban az ellenzéki képviselők lejáratása. Ezek valamilyen helyi csapatnak álcázzák magukat, mintha nem lenne semmi közük a Fideszhez. A központ rájuk azt a szerepet osztja többnyire, hogy az ELÉG Facebook-csoportból osszák tovább a Vonát, Gyurcsányt vagy bármelyik ellenzéki politikust és pártot gúnyoló mémeket. Ehhez képest a konspirációt feledve belevetették magukat a Fidesz-plakát osztásába is. A Fidesz posztjának a legelső megosztója, minden képviselőjelöltet megelőzve, a Milliók Orbán Viktor és kormánya mellett Facebook-csoport volt, amelyik történetesen - mint a neve is mutatja - nem árul zsákbamacskát, viszont a Fidesz központi rendszerétől is teljesen független. Mégis megelőztek mindenkit. De aztán jött az Aktuális témák napjainkról, a Ne hazudj az arcomba attól leszek goromba, a Pofátlanul őszinteElég a Jobb-GY-ikokból, a Jász Detektív, a Képviselőpunk, a Csak az igaz, a Lám, lám, a Bal lator a XVIII. kerületben vagy a 471 Fesztivál - Nyiradony és még sokan mások. De a legnagyobb kalaplengetés annak jár, aki a NYUGDÍJASOK TÁRSKERESŐ (18+) csoportban osztotta meg a Fidesz-plakátját. 

A teljes fegyverzet egyelőre arra volt elég, hogy a Fidesz posztján déltől éjfélig 2200 megosztás volt, a korai között mind támogató, a későn ébredők között már számos egyet nem értő is volt.

Címlapkép: TBG

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.