A választás előtt újra itt a City, de nagyon rejtegetik, ki csinálja az ingyenes lapot, ami Hollik István mellett kampányol

POLITIKA
2018 március 06., 13:28

Budapest 1. választókerületében a postaládákba bedobálnak egy ingyenes „újságot” (City – Az I., Vi., VIII., IX. kerületiek lapja), ami teljesen egyértelműen a Fidesz-KDNP jelöltje, Hollik István mellett kampányol, miközben a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, Juhász Péter Együtt-elnöknek a gyermekelhelyezési ügye körüli politikai botrányról ír.

A City címlapján felül: Hollik István már négyéves fiával síel, alul: Juhász Péter gyermekelhelyezési perének részletei.
photo_camera A City címlapján felül: Hollik István már négyéves fiával síel, alul: Juhász Péter gyermekelhelyezési perének részletei. Fotó: Herczeg Márk / 444

Bulvárhírek között nem kevesebb, mint öt anyagban dicsőítik Hollik Istvánt, aki egyébként országos listáról került be, és egyelőre nem képviseli a belvárosiakat, csak jelölt, mégis ő beszél a fejlesztésekről.

1-2. Fent: Hollik István megvédi Magyarországot a színesbőrűektől, alul: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester szerint Hollik István a garancia a Belvárosban

Fent: Hollik István megvédi Magyarországot a színesbőrűektől, alul: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes, rogánista polgármester szerint Hollik István a garancia a Belvárosban.
photo_camera Fotó: Herczeg Márk / 444

3. Már nagyobbik fiával siklik le a hegyről Hollik István

Már nagyobbik fiával siklik le a hegyről HOLLIK ISTVÁN!
photo_camera Fotó: Herczeg Márk / 444

4. Hollik István: hárommilliárddal beszáll a kormány

Hollik István: hárommilliárddal beszáll a kormány
photo_camera Fotó: Herczeg Márk / 444

5. „Az eseményen részt vett Hollik István, az 1. számú választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.”

„Az eseményen részt vett Hollik István, az 1. számú választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.”
photo_camera Fotó: Herczeg Márk / 444

Ez ugyan nem Hollik Istvánról szól, de Orbán egyik legnagyobb rajongójáról, a 103 éves Jenci néniről is került be anyag a lapba:

Gyulányi Eugénia egyébként egy zuglói idősotthonban él.
photo_camera Gyulányi Eugénia egyébként egy zuglói idősotthonban él. Fotó: Herczeg Márk / 444

A közmédia legutóbb két hete írta meg, hogy:

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint – ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik – a sajtóterméken és egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum), így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.

Vagyis a választási szórólapon és plakáton is fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat.”

2014-ben Rogán mellett kampányolt közpénzből a „civil szervezet”

Négy évvel ezelőtt, a választások előtt szinte pont ugyanez történt, csak a City akkor az aktuális fideszes jelölt, Rogán Antal szekerét tolta. A City magazinban bőségesen szerepelt Rogán, a felesége, Cecília, és a gyerekeik. De akkor még legalább látványosan feltüntették a kiadvány felelőseit:

  • A Kiadó neve: Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület
  • Székhelye: 1053, BP., Cukor u 5.
  • Kiadásért felelős személy neve: Galambos Ildikó
  • Szerkesztésért felelős személy neve: Galambos Ildikó

A szerkesztőség címe megegyezett a Fidesz belvárosi irodájának címével, mindkettő a Cukor utca 5. alatt van, de a kiadó/szerkesztőség-vezető Galambos azt állította, a cím azonos, de külön helyrajzi számon lévő, magántulajdonú helyiséget használnak. Az egyesületet képviselő Orbánné Galambos Ildikó az önkormányzat jegyzői titkárságának bizottsági ügyintézőjeként dolgozik.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán / 444

A fellelhető szerződések alapján az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület hat év alatt összesen 64 163 750 forintot kapott, de Galambos azt állította, nem abból adták ki a lapot: „Az újság kiadása az Egyesület tagságának igénye volt, de annak költségét az utolsó fillérig magántámogatásokból fedezzük.” Az Átlátszó tavaly írta meg, hogy az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület újabb 2 millió forinthoz jutott, akkor a Szerencsejáték leányvállalatától.

Frissítés 14:50

Cikkünk megjelenése után a Jobbik írt, hogy igenis van impresszum az újságban, az utolsó előtti lapon látható:

Feladat: találd meg a City impresszumát az újság utolsó előtti lapján!
photo_camera Feladat: találd meg a City impresszumát az újság utolsó előtti lapján! Fotó: Herczeg Márk / 444

Ha valaki nem vette volna észre, a képet kell nézni:

Az impresszum Szente Vajk feje fölött
photo_camera Az impresszum Szente Vajk feje fölött Fotó: Herczeg Márk / 444

Eszerint tehát a lapot az Élő Belváros Polgári Egyesület adja ki, a székhelye a 1053 Budapest, Veres Pálné utca 16., a felelős kiadó és szerkesztő pedig Kovács Dóra. Az egyesületről négy éve azt írtuk: „Ez a szervezet szintén azonos címre van bejegyezve a belvárosi Fidesz-irodával, csak a saroképület másik utcája, a Veres Pálné 16. szám alá. Vezetője az a Turbó Annamária, aki szintén a jegyzői titkárságon dolgozik, titkárnőként. Az egyesület egyébként 2005-ben pályázatot írt ki az V. kerület lakosságának »alternatív« tájékoztatását szolgáló időszaki kiadványra. Akkor erre a kétheti lapra áprilistól az év végéig 25 millió forintot szántak.”

A 2014-es City tele volt önkormányzati hirdetésekkel, de abból Galambos szerint nem volt bevételük, mivel az egyesület alapszabálya szerint céljuk „az Önkormányzat és a polgárok közötti együttműködés, kommunikáció segítése, ezért felajánlottam az Önkormányzatnak, hogy közcélú hirdetéseket díjmentesen elhelyezhetnek az újságban”. A mostani, Hollik István köré felépített számban vannak Nagy Feróról, Bódi Sylviről, Zalatnay Ciniről és más celebekről is cikkek, van receptgyűjtemény, horoszkóp, keresztrejtvény és viccrovat is. Viszont egyetlen feltüntetett hirdetés sincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.