Egyetlen alkalmas jelölt volt a pásztói egyesített óvoda vezetésére, de a fideszes többség nem támogatta a pályázatát

oktatás
2018 augusztus 10., 05:14

Dömsödi Gábor, Pásztó független polgármestere a július 27-i rendkívüli képviselő-testületi ülés után azt mondta, nagyon szégyelli magát, mivel a testület végül elutasította az egyetlen alkalmas jelölt, Zagyi Edit pályázatát a helyi egyesített óvoda vezetésére – írja az Index. Itt az ülés teljes felvétele, amit Dömsödi osztott meg:

link Forrás

A lap beszámolt arról, hogy a döntés miatt most az a helyzet, hogy az óvodában helyettes sincs, mivel nyugdíjba vonul, tehát az óvoda vezető nélkül marad, pedig mindjárt kezdődik a nevelési év.

Pásztón a Városi Önkormányzat Óvodája három tagintézményből áll, 9 csoportba összesen 225 gyerek jár. Miután a korábbi vezetőt nyugdíjazták, tavaly áprilisban a képviselő-testület az egyik tagóvoda vezetőjét, Zagyi Editet nevezte ki az egyesített intézmény élére. Zagyi megbízott vezető volt, a megbízatását a képviselő-testület többször is meghosszabbította. Az ilyen településeken általános gond, hogy nehéz megfelelő végzettségű vezetőt találni, hiszen a törvény közoktatási vezetői végzettséghez köti egy óvoda vezetését is. Zagyit ezért az önkormányzat már 2016-ban beiskolázta a Kodolányi János Főiskola 2 éves, posztgraduális, közoktatási vezető képzésére, amit az önkormányzat fizetett.

Idén tavasszal az önkormányzat ki is írta a pályázatot az egyesített óvoda igazgatói tisztségére. A június 18-i határidőig csak Zagyi Edit pályázott. Az Index azt írja, Zagyinak rossz előérzete volt, ugyanis a szemére vetették, hogy „Dömsödi embere”, így nem sok esélye lesz, de ő erre azt mondja, mindig is Fidesz-szavazó volt, viszont sohasem politizált, és jól együtt tudott dolgozni Dömsödivel is.

Zagyi Edit, a pásztói egyesített óvoda megbízott vezetője a rendkívüli testületi ülésen.
photo_camera Zagyi Edit, a pásztói egyesített óvoda megbízott vezetője a rendkívüli testületi ülésen. Fotó: Youtube

A rendkívüli testületi ülésen viszont kiderült, hogy az önkormányzat az ülés előtt nem sokkal kapott egy levelet, amit az óvoda 41 dolgozójából 12 írt alá. Ebben Zagyi Edit „ledorongoló beszédstílusát”, autokratizmusát bírálják, a személyzeti döntéseit, és amiatt aggódnak, hogy hová lesz az óvoda korábbi szeretetteljes légköre, ha Zagyit hosszabb időre kinevezik. De mégsem azt javasolják, hogy ne ő legyen az igazgató, hanem csak azt, hogy egy évre nevezzék ki, ami alatt „bizonyíthatja rátermettségét”.

A fideszes képviselők folyamatosan a levélben írtakra hivatkoztak – egyikük pedig azt kifogásolta, hogy Zagyi pályázatában túl sokszor szerepel az „én” szó, azaz hosszan ír egyes szám első személyben magáról –, és ők is egyetértettek a javaslattal. Ami viszont ütközik a törvénnyel, ugyanis ha elfogadják a pályázatát, kizárólag 5 évre nevezhetik ki.

Zagyi erre fel is hívta a figyelmet, és keményen kiállt magáért: „Vajon mi az oka annak, hogy a fideszes képviselők most egy, az önkormányzathoz váratlanul beszállingózott, a becsületsértés határát súroló kijelentésekkel teli levélre hivatkozva akarják megakadályozni ötéves kinevezését? A levelet 12 dolgozó írta alá, azaz az óvoda alkalmazottainak 28 százaléka nem ért egyet a munkámmal, akkor az elég indok arra, hogy megakadályozzák a kinevezésemet? Mi van, ha a választók 28 százaléka is ír egy levelet, hogy nem tetszik nekik a polgármester stílusa, akkor őt is le lehet mondatni?”

Zagyi Edit az ülésen azt mondta, az egyik, meg nem nevezett kollégája a helyére tör, fél év múlva lesz meg a szakvizsgája, az egyik politikai párt (a Fidesz) őt támogatja, és időt akarnak nyerni neki – erről szólhat az egész ügy.

Végül hárman támogatták Zagyi Edit kinevezését, egy képviselő ellene szavazott, hárman pedig tartózkodtak, vagyis elutasították a pályázatát. Dömsödi erről azt mondta: „Nem az a baj, ha nem az Edit lesz az óvodavezető. Az a baj, hogy vannak motivált emberek, akiktől elvesszük a motivációjukat. Ezekkel a piszlicsáré szurkálódásokkal elhivatott embereknek lehet elvenni a munkakedvét, életkedvét, egészségét, békéjét. Ezek bűnök. Ha van valami megalapozott vád, azt be kell bizonyítani. Ha nem, akkor ezt nem lehet csinálni emberekkel.”

Áprilisban, a választás után a fideszes többségű testület csoportos lemondással megbuktatta Dömsödit, így most vasárnap Pásztón időközi választást tartanak. Farkas Attila a helyi fideszes önkormányzati képviselő és polgármesterjelölt azt mondta: „Egy dolgot határozottan visszautasítok: ebben semmi politika nincs.”

A napokban egyébként Debrecenben és Vácon is fideszes képviselőt neveztek ki a helyi gimnázium igazgatójának, hiába támogatta a korábbi igazgatót a tantestület, az alkalmazottak, a szülők és a diákok is. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.