Vácon is egy fideszes képviselőt sikerült kinevezni a helyi gimnázium igazgatójának

oktatás
2018 augusztus 09., 16:48
comments 371

Lehet, hogy az ütött vissza, amikor a váci Madách Imre Gimnázium nem tett eleget a felhívásnak, és nem küldött a 2015-ös állami március 15-i ünnepségre 10 diákot, sőt levelet is írtak az iskola tanárai, hogy „nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét, elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye”. Mindenesetre az intézményt eddig vezető Horváth Edit - hiába támogatta a tantestület, az alkalmazottak, a szülők és a diákok - elbukott a mostani igazgatói pályázaton. Az új igazgató - akárcsak Debrecenben - egy helyi fideszes képviselő lett. 

Debrecenben Türk „Tisztelettel Miniszterelnök Úr” László, úgy lett igazgató az Ady Endre Gimnáziumban, hogy semmi köze nincs a helyi gimnáziumhoz, soha nem tanított az Adyban, sőt középiskolában sem.

Steidl Levente ugyan a Madách Imre Gimnáziumba járt diákként, de ott nem tanított soha, sőt 2010 óta egyáltalán nem tanít sehol. 

Steidl az elmúlt 8 évben a váci közterületfelügyelet vezetője volt, a Városfejlesztő Kft. társasházkezelő részlegét vezette, illetve több ház közös képviselője volt. Négy éve pedig fideszes képviselő az önkormányzatban. 

link Forrás

Debrecenben a diákönkormányzat és a szülői választmány ellenszavazat nélkül, egyhangúlag támogatta a gimnáziumban 32 éve tanító, az intézményt 2002 óta irányító Rózsavölgyi Gábor igazgató pályázatát, a tantestülettől pedig 62-ből 61 szavazatot kapott. Ezzel szemben Türk László programját hatalmas többséggel utasította el mindenki.

Vácon nem volt ennyire elsöprő a gimnáziumban 29 éve tanító, 2004 óta igazgató-helyettes, 2012 óta igazgató Horváth Edit támogatottsága, de azért a tantestület, az alkalmazottak, a szülők és a diákok bő többsége is támogatta, hogy folytassa, Steidl pedig nem szerzett többségi támogatást. 

  • A nevelőtestületben Horváth Edit pályázatát 38 támogatta, 13 nem. Steidl Leventét elképzeléseit 24-en támogatták, 27-en nem, vagyis a többség nem volt mellette. 
  • Az alkalmazottak között 41 igen, 29 nem szavazata volt Horváth Edit pályázatának. Steidl Leventét 32-en támogatták, 38-an nem. 
  • A szülők azt írták, hogy mindkét pályázat alapján sok pozitív változás várható, de „a jelen vezetőséggel teljesen meg vagyunk elégedve”.
  • A diákok véleménye: „mindkét pályázat tartalmában találtunk kedvünkre való, előremutató elemeket. Összeségében azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján Horváth Edit intézményvezető pályázatát támogatjuk”.

De ez csak véleményezés, ahogyan a váci önkormányzat április végi döntése is, aminek ugye tagja maga Steidl is. Ide még úgy került előterjesztésként a két pályázat, hogy mindkettőt támogatja az önkormányzat. De végül a fideszes többség csak Steidl pályázatát támogatta. 

Egészen vicces a jegyzőkönyvben az a közjáték, hogy Steidl jelzi, szerinte összeférhetetlen lenne, ha ő is szavazna. De Fördős Attila polgármester szerint ez nem annyira egyértelmű, ezért megszavazta a képviselőkkel, ami egészen meghökkentő eredménnyel járt. A képviselőtestület 8 igen, 2 nem, 4 tartózkodással úgy döntött, hogy Steidl, ha akar, szavazhat a saját és a konkurense pályázatának a támogatásáról vagy elutasításáról. 

Az ülésen Steidl szavaiból kiderült, hogy 2010 óta már nem tanít: „Ugye nyilván mindenki tudja, az azóta eltelt időszakban ugye a városnál és a Városfejlesztő Kft-nél vállaltam el különböző városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat.” Ami viszont nem derült ki, hiába kérdeztek rá ellenzéki képviselők, hogy Steidl ott volt-e tavaly azon a randalírozáson, amikor meg nem nevezett fideszes önkormányzati képviselők kukát borogattak, közlekedési táblát döntöttek ki és egy éjjel-nappali bolt eladójával kötözködtek. Steidl helyett Fördős és a jegyző terelte el a szót a témáról. 

Rákérdeztek Steidlnél arra is, hogyan akarja teljesíteni azt az ígéretét, hogy növeli a gimnáziumban a helyi diákok számát a mostani 27 százalékról. Erre ő maga válaszolt:

„Hát a kulcsszó, ahogy el is mondtam, a fő csapás a presztízsnek az emelése, a
népszerűségnek az emelése. Az fogja ezt a kérdést megoldani mindenféleképpen. Annak pedig több fajta útja, módja van, néhányat már említettem is az előbb. Népszerűség, presztízs, szoros kapcsolattartás, jelenlét az általános iskolákban az ottani igazgatókkal és nyilván nagyobb média megjelenés.” 

És természetesen szóba került a 2015-ös március 15-i állami ünnepségre szóló meghívás visszautasítása és a polgármester akkori reakciója. Fördős Attila akkor márciusban behívatta az igazgatót és helyettesét, és állítólag ott közölte velük, hogy kirúgná őket, ha tehetné, majd azt mondta, hogy ő be nem teszi a lábát többet a gimnáziumba, ahová egyébként a fia is járt, sőt akkor volt végzős. A KLIK ceglédi tankerületének igazgatója, Fodor Gábor is írt akkor a gimnáziumot irányító Horváth Editnek, aki magatartásával szerinte alkalmat adott a „politikai színezetű provokációra” és a tankerület kormánytisztviselőinek „kellemetlen helyzetbe hozására”, valamint megsértette a munkáltatójának, azaz a KLIK-nek jó hírnévhez való jogát és más jogait is.

A polgármesteri fenyegetést ellenzéki képviselők hozták most fel. Fördős a testületi ülésen azt mondta, „egy intézménynek nem feladata az, hogy a politika színpadára lépjen, nem feladata az, hogy nyilvános leveleket fogalmazzon meg. Érdekképviseleti szervek, politikai pártok, azok igen. Az, amikor egy intézmény lép ki a nyilvánosság elé és elég karakteres, karcos levelet fogalmaz mondjuk az Oktatási Minisztérium felé, felügyeleti szervek felé, akkor azt gondolom, hogy messze túllépte a maga hatáskörét. Tehát amikor bírálják azt, hogy ennek az intézménynek milyen átpolitizáltsága volt a múltban, akkor azért megint nézzék meg, hogy mi volt a kiváltó ok. Mindig a legfontosabb az ok és az okozat.”

Ezek után nem csoda, hogy a kormánypárti többségű testület Steidl pályázatát 10 igen, 3 nem, 1 tartózkodással támogatta, Horváth Edit viszont csak 7 igen szavazatot kapott, 2 nem és 5 tartózkodás mellett, ami azt jelentette, hogy az ő pályázatát elutasította a testület. Miután a testület 15 tagja vett részt az ülésen, de a pályázatokról csak 14-en szavaztak, feltételezhető, hogy Steidl végül nem vett részt a szavazásban. 

A tantestület, az alkalmazottak, a szülők, a diákok és a képviselőtestület csak véleményezheti az igazgatói pályázatokat, a döntést a minisztérium hozta meg. És úgy döntöttek, hogy az új igazgató Steidl Levente lesz. Kinevezése 2023. augusztus 15-éig szól. A bemutatkozó értekezletét augusztus 17-én tartja az előtt a tantestület előtt, aminek a többsége nem őt akarta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.