Nem zavarja a fideszes képviselőt, hogy olyan iskola igazgatója lesz, ahol senki sem várja

oktatás
2018 augusztus 09., 01:57
comments 366

Szerda reggel írtunk a Debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatói pályázatáról, amelyen az intézményben 32 éve dolgozó igazgató ellen egy fideszes önkormányzati képviselő indult, aki korábban csak általános iskolában tanított. A diákönkormányzat és a szülői választmány ellenszavazat nélkül, egyhangúlag támogatta Rózsavölgyi Gábor igazgató pályázatát, a tantestülettől pedig 62-ből 61 szavazatot kapott. Ezzel szemben Türk László programját hatalmas többséggel utasította el mindenki.

A minisztérium ennek ellenére - indoklás nélkül, egy kétsoros levélben - közölte az eddigi igazgatóval, hogy nem szavaznak neki bizalmat. Azóta kiderült, hogy a lenti videón látható

Türk László pályázatát viszont elfogadták, ő lesz az Ady új igazgatója.

link Forrás

A Klebelsberg Központ több helyre elküldött közleményben erősítette meg, hogy a következő öt évben Türk lesz az intézmény vezetője. Indoklásképpen azt írták, hogy a minisztériumban „komoly súllyal vették figyelembe azt a tényt”, hogy a Debreceni Tankerületi Központ nem támogatta Rózsavölgyi Gábor pályázatát, méghozzá az elmúlt két tanév „fenntartói törvényességi ellenőrzéseken tapasztaltak alapján”. Ezek után felsorolják, milyen fajsúlyos kérdésekben talált hibát az ellenőrzés: „a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája vonatkozásában, és megállapította, hogy az intézményvezető a felmerült problémák kezelésekor nem hozott megfelelően intézkedéseket”.

A Cívishír arra emlékeztet, hogy ezek az ellenőrzések pont azután indultak, hogy az igazgató - bár nem is támogatta, de - nem akadályozta meg, hogy az Ady Gimnáziumban az oktatásügyi tiltakozások részeként kockás ingben fotózkodjanak a diákok. 

A gimnázium felülről, előtte a névadó új szobra
photo_camera A gimnázium felülről, előtte a névadó új szobra Fotó: YouTube

Szerettem volna Türk Lászlóval is beszélni, de a képviselő azt írta szerda délelőtt, hogy csak írásban feltett kérdésekre válaszol. Két dolgot próbáltam megtudni tőle: hogy megkapja-e a kinevezést (erre nem adott egyenes feleletet, de azóta ugye kiderült), illetve hogy elvállalná-e az iskola vezetését úgy is, hogy a tantestület, illetve a szülők és a diákok képviselete sem fogadta el a programját. Végül válaszok helyett egy közleményszerűséget küldött:

„A pedagóguspálya az életem. Minden erőmmel azért tanultam, arra készültem, hogy akár egy olyan jeles gimnázium, mint az Ady élén is megálljam a helyemet. A pályázati időszakban elhangzott vélemények annyiban befolyásolnak, amennyiben világos célt jelölnek ki számomra, hogy mely területeken kell igazolnom a rátermettségemet. Meglátják, kellemes meglepetést okozok azoknak, akik óvatosan fogadták a pályázatomat.”

Írt még arról, hogy ő a „megőrizve továbbfejleszteni” elvét vallja, majd sorait azzal zárta: „Elsődleges feladatom az eredményes szakmai működtetés megvalósítása, együttműködésben az intézmény dolgozóival, tanulóival, szülőkkel, a helyi szokások és környezet mielőbbi megismerésével.”

photo_camera Fotó: DTV

Türk László a nekem küldött nyilatkozat szövegét gyakorlatilag szó szerint felmondta szerda este a debreceni városi tévében, amelynek riportjában részletezték az eddigi igazgató mulasztásait és hogy a tankerület nem támogatta a megbízását, de arra már nem jutott idő, hogy a szülői és tanári közösség véleményét ismertessék. Ahogy az is kimaradt valahogy, hogy Türk a Fidesz politikusa. 

A gimnázium egyik korábbi diákja tegnap petíciót indított, hogy Rózsavölgyi Gábor maradhasson az igazgató. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás pedig az ATV-nek azt nyilatkozta: ha már jogi megoldás nincs rá, akkor legalább Türknek kéne elgondolkodnia azon, hogy ilyen alacsony támogatottság mellett ne vállalja el a pozíciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.