Hiába támogatta szinte az összes tanár, szülő és diák a debreceni iskolaigazgató pályázatát, a minisztérium elutasította

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Debreceni Ady Endre Gimnázium vezetésére ketten pályáztak:

  • Rózsavölgyi Gábor, aki 32 éve itt tanít, 2002 óta igazgató, és élvezi a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat támogatását;
  • és Türk László történelemtanár, aki soha nem tanított az Adyban, sőt középiskolában sem, viszont fideszes önkormányzati képviselő.

Egyértelmű választásnak tűnik, nem?

A gimnázium felülről, előtte a névadó új szobraFotó: YouTube

Ha az ember átolvassa a két pályázatot, abból egy jó állapotban lévő, fejlődő iskola képe rajzolódik ki. Türk László beismeri, hogy „külső pályázóként” „természetesen nem lehet tisztában az intézménnyel kapcsolatos minden apró részlettel”, de ő is lelkesen nyilatkozik az elért eredményekről.

Rózsavölgyi pedig többek között ezeket emeli ki:

  • A tehetségpontunk három területen kiválóan működik: drámás képzés, kéttannyelvű képzés és kórusének.  
  • Az elmúlt hat évben bekerültünk, és tartósan Magyarország 100 legjobb középiskolájához tartozunk a HVG listája alapján. Az elmúlt évben a 69. helyen végeztünk. Idegen nyelvből a legjobban teljesítettünk a megyei középiskolák között.
  • A felzárkóztatásban, fejlesztésben elsősorban a lényegében nullára visszaszorított lemorzsolódásra, illetve arra vagyok büszke, amit a hátrányos helyzetű illetve sérült diákjaink problémáinak kezelésében tanúsítottunk és tanúsítunk.
  • Az iskola 2016-ban külsőleg teljesen megújult, hőszigetelt lett, belül modern fűtési és energetikai rendszert kapott.
Rózsavölgyi Gábor igazgatóFotó: YouTube

A fentiek természetesen nem kizárólag az intézményvezető érdemei, de Rózsavölgyi teljesítményéről sokat elmond az imponáló támogatás, amelyet a pályázat véleményezése során minden oldalról kapott. Az iskola honlapján olvasható összesítés szerint:

  • A nevelőtestület tagjai közül 62-ből 61-en támogatják Rózsavölgyi vezetői programját. Türk elképzeléseit viszont 56/6 arányban leszavazták.
  • A Szülői Választmány Rózsavölgyi pályázatát nyílt szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatja. Türkét 3 igen, 27 nem és 1 tartózkodással nem támogatja. 
  • A Diákönkormányzat szintén egyhangúlag, 40 igen szavazattal támogatja Rózsavölgyit, míg Türk tőlük egyetlen igent sem kapott, a 38 nemre jutott 2 tartózkodás.

Az igazgatói kinevezésekről a minisztérium dönt, de korábban többször hangsúlyozták, hogy figyelembe veszik a szülők, a diákok és a tantestület véleményét. Most nem ez történt:

az oktatási államtitkár mindenféle indoklás nélkül utasította el Rózsavölgyi pályázatát.

A fenntartó Debreceni Tankerületi Központ leveleFotó: Ady Gimnázium

Tavaly már sejteni lehetett volna, hogy valakinek más tervei voltak az Ady Gimnáziummal, mert akkor Rózsavölgyi váratlanul csak egy évre kapott kinevezést. Erről ezt írta az igazgató:

„Csalódást okozott az előző év, amikor a pályázatomat a fenntartó javaslatára az államtitkár úr nem támogatta. A csalódás, a hibáim, a bizalom hiánya gyengítettek, a mellettem való nevelőtestületi, szülői és diák kiállás ugyanakkor nagy erőt is adott. Ebben az ambivalens helyzetben – hosszas tanakodás után döntöttem úgy, hogy ismét beadom a pályázatomat.”

Ezek szerint hiába. Küldtem kérdéseket a tankerületnek és az Emminek, hogy miért döntöttek így - ha válaszolnak, közzéteszem. De a korábbi esetek alapján nem nagyon fognak, és ami még abszurdabb: maguk az érintettek sem tudhatják meg az okokat. Tavaly még a kormányhoz közel álló Nemzeti Pedagóguskar elnöke is „bosszantónak” nevezte a jelenséget, és azt mondta: „Jó lenne, ha az iskolaigazgatói pályázaton elutasított jelöltek nem egy egyszerű »nemet« kapnának, hanem egy rövid indoklást is.”

„Szervusz, miniszterelnök úr!”

Próbáltam felvenni a kapcsolatot az igazgatóval, egyelőre sikertelenül. Így, mivel a pályázati folyamatot precízen dokumentáló iskolai honlapon csak az elutasítás olvasható, egyelőre nem derült ki, hogy Türk pályázatát elfogadták-e, vagy esetleg érvénytelen lett az eljárás. A kiírás szerint mindenesetre július 13. volt az elbírálás határideje.

Türk Lászlót szintén kerestem, két címen is, és remélem, hogy előbb-utóbb megkérdezhetem tőle, 

szívesen vezetne-e olyan iskolát, ahol mindenki más igazgatót szeretett volna, és ahol a szülők, a tanárok és a diákok is leszavazták a programját.

Türkről egyébként azt lehet tudni, hogy az Epreskerti Általános Iskola intézményvezető-helyettese, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnökhelyettese, illetve hogy tavaly megnyerte a debreceni időközi választást, és így a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője lett. 

Ekkor játszódott le az emlékezetes jelenet, amikor a győzelmet ünneplő Kósa Lajos felhívta és kihangosította Orbán Viktort, mire az asztalnál ülő fideszesek olyan körkörös hajbókolásba és hálálkodásba kezdtek, hogy beleszédül a néző. Itt részletesen elemeztük a videót, de a két legszebb momentumot kiemelem:

Halljuk Lacit!

Tisztelettel, tisztelettel

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.