Parasztkodni csak pontosan, szépen

POLITIKA
2019 február 16., 21:14

Lehet, hogy följöttek a sertések a népszerűségi listán, vagy a veganizmus terjed rohamosan a Fidesz-szavazók megfelelő fókuszcsoportjában – a Századvég kutatásai szerint –, de idén látványosan visszavettek a disznóvágósdiból az egyébként igen fegyelmezetten, néha vezényszóra facebookozó Fidesz-politikusok.

Tavaly – oké, választási év volt – még ömlött a vér a fideszes page-ekről a szezonban: legalább egy disznóvágós képsorozatot még a legpestibb pestinek is posztolnia kellett. Azok a képviselők is beálltak egy-egy kolbász vagy véres hurka mellé fotózkodni, akik egyébként földet csak virágcserépben láttak, és a joghurtos műzlinél durvább reggelit sosem bírnának legyűrni.

Az igazi alföldi keménylegények pedig igazán elemükben voltak, szinte minden héten kitoltak az oldalukra ezer megakalória zsírt, a csúcspont pedig egyértelműen Pócs képviselő feedje volt a pörzsölt disznóra rajzolt „Ő volt a Soros” felirattal.

Most már nincs ekkora pörgés. Németh Szilárd, nemzeti koleszterinangyal, a gasztrohagyományok (lacikonyha vs. mekdánelc) lánglelkű őre, persze nem bírt a vérével. Illetve nem is sajátjával, hanem:

link Forrás

Hogy micsoda? Kolbász és szalonna disznóvágáson? Ember! Te hol szoktál disznót vágni? A Tescóban, mi?! Ki látott már disznóvágáson kolbászt meg szalonnát reggeli idején?

Akkor vágunk disznót, amikor már nincsen se kolbász, se szalonna. Azért vágunk tudniillik, hogy legyen. Estére már lesz. Sült kolbász meg hurka. Szalonna még akkor sem, mert az még pácolódik, abálódik, szikkad vagy megy a füstre, attól függ.

Meg aztán miért is reggelizne az ember kolbászt meg szalonnát éppen disznóvágáskor, amikor azt majd még hónapokig ehet, itt meg sül a hagymás vér, aztán jön a friss pecsenye, a pörkölt, estére meg a hurka-kolbász.

(Egyébként, ha már, akkor hadd lengessek meg egy saját gasztronéprajzos kutatási eredményt: a hagyományos magyar disznótormenük közül a legmeghökkentőbb a fajsziaké. Fajszon ugyanis még disznóvágáskor is halászlevet főznek ebédre. Nem vicc. Bóby, a kocsmáros, a kishalászegyesület vezetője is megmondja.)

Tehát őrizzük a lángot, konzervatíve, meg minden, óvjuk szeretett gyökereinket, lacipecsenyét, mekdonálcot, türkisikebabt, vágjuk a disznót, mint kacsa a nokedlit, de abból csak a rumli van, ha politikai megfontolásból szkájparasztkodik a pösti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.