Eddig 162 bíró jelentkezett át a különbíróságokra

POLITIKA
2019 május 03., 12:08

Országszerte 162 bíró jelentkezett át a jövőre megalakuló közigazgatási bíróságokra, közölte pénteken az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A közigazgatási és munkaügyi bírák idén április 30-áig adhatták le nyilatkozatukat arról, hogy a 2020. január 1-jétől megalakuló közigazgatási bíróságokon folytatják-e munkájukat vagy maradnak a rendes bírósági szervezetben.

  • A Kúria közigazgatási bírái közül 17 tett nyilatkozatot arról, hogy jövőre a Közigazgatási Felsőbíróságon teljesít majd szolgálatot. 
  • Ugyanott folytatja a munkát a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának 3 bírája is.
  • A közigazgatási és munkaügyi bíróságokra beosztott 225 bíróból, 120-an kérték áthelyezésüket, 
  • a jelenlegi törvényszéki szintről pedig 22 jelentkezett át valamely közigazgatási törvényszékre.

A nyilatkozatok szerint a Fővárosi Közigazgatási Törvényszékhez 67, a Budapest Környéki Közigazgatási Törvényszékhez 18, a Debreceni Közigazgatási Törvényszékhez 12, a győrihez 9, a miskolcihoz 8, a pécsihez 8, a szegedihez 10, a Veszprémi Közigazgatási Törvényszékhez pedig szintén 10 bíró jelentkezett át.

 A közigazgatási és munkaügyi bíróságokon maradó bírók 2020. január 1-jétől törvényszéki szinten folytatják az ítélkezést, akkortól a munkaügyi pereket első fokon a törvényszékek, másodfokon az ítélőtáblák bírálják majd el.


A Közigazgatási Felsőbíróság, valamint a közigazgatási törvényszékek induló bírói létszámát az igazságügyért felelős miniszter határozza majd meg, és ez alapján hirdetik meg a többi betöltendő álláshelyre a bírói pályázatokat július 15-éig.

A közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló törvényt még decemberben fogadta el a kormánytöbbség.  Így jövőre a kormányzatnak fontos ügyekben már egy külön bírói szervezetrendszer dönthet, olyan bírókkal, akik teljes egészében a kormánytól, ezen belül is az igazságügy-minisztertől függnek.  Ha valakinek gondja van a kormány által irányított szervek valamilyen döntésével, a jövőben csak olyan bíróságnál keresheti az igazát, amik szintén a kormány befolyása alatt állnak.

Patyi András bocsánatot kér Orbán Viktortól, amiért az NVB megbírságolta, mert óvodásokkal kampányolt.
photo_camera Patyi András bocsánatot kér Orbán Viktortól, amiért az NVB megbírságolta, mert óvodásokkal kampányolt. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A törvény szerint a Közigazgatási Felsőbíróság első elnökét a köztársasági elnök javaslatára június 15-ig kell megválasztani. Eddig Patyi András neve merült fel lehetséges jelöltként. Arról pedig nemrég Kövér László is adott egy is ízelítőt, hogy mit gondol a bírói függetlenségről. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.