A DK mégsem támogatja az ózdi polgármestert „korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt”

politika
2019 július 13., 05:24

Múlt csütörtökön érkezett a bejelentés, hogy számos nagyobb városhoz és gyakorlatilag az összes budapesti kerülethez hasonlóan Ózdon is közösen állít jelölteket az ellenzék. 

A ceremónia részeként DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselői letették a pártzászlóikat, és kinyilvánították: „a 2019-es önkormányzati választáson Ózd városban az Ózdiakért és Ózdért Egyesület mint jelölőszervezet támogatásával méretjük meg magunkat... A kampány során mind együttműködve, egy csapatként, a város és lakóinak érdekeit szem előtt tartva, fogunk dolgozni.”

A 2014-ben jobbikosként, egészen különleges programmal nagy győzelmet arató Janiczak Dávid polgármester a pártmentesítési hevületben odáig jutott, hogy a politikát távol kell tartani a politikától: „Zárjuk ki a pártpolitikát az önkormányzatból! Helyben szülessenek helyi döntések, helyiektől, helyieknek!”

"Az asztal mögött pedig akik a pártzászlókat lerakták: Harangozó Tamás - MSZP, Mezei Attila - LMP, Varga Zoltán - DK, Lukács László - Jobbik, Lukácsi Katalin - Mindenki Magyarországa Mozgalom"
photo_camera "Az asztal mögött pedig akik a pártzászlókat lerakták: Harangozó Tamás - MSZP, Mezei Attila - LMP, Varga Zoltán - DK, Lukács László - Jobbik, Lukácsi Katalin - Mindenki Magyarországa Mozgalom" Fotó: Facebook/Janiczak Dávid

Szombati közleménye szerint a DK néhány nap alatt meggondolta magát, hirtelen elfogadhatatlanná váltak számukra a közös polgármester-jelöltként elfogadott Janiczak évekkel ezelőtti kijelentései.

„A Demokratikus Koalíció közismerten arra törekszik, hogy valamennyi településen egyetlen ellenzéki kihívója legyen a Fidesznek. Így történt és így történik ez Ózdon is. Janiczak Dávid hivatalban lévő polgármester mögé széleskörű összefogás szerveződött az Ózdiakért és Ózdért Egyesület égisze alatt” - kezdődik a közlemény, amelyből arra lehet következtetni, hogy az országos vezetés felülbírálta a helyi szervezet döntését. 

Ugyanis a szöveg így folytatódik: „A Demokratikus Koalíció az elnöksége döntése alapján mégsem tudja nevét adni a polgármester jelöléséhez széleskörben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt. Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése. A Demokratikus Koalíció elnöksége úgy döntött, hogy szervezetének tagjai, támogatói nem vehetnek részt Janiczak Dávid polgármester jelölésében, megválasztásának támogatásában.”

A bejelentés súlyának felméréséhez érdemes tudni, hogy 2014-ben Janiczakot 64 százalékkal választották meg, míg az MSZP és a DK közös polgármester-jelöltje 3 százalékot kapott. Az EP-választáson viszont a DK lett a legerősebb ellenzéki párt 18 százalékkal, megelőzve a 16 százalékos Jobbikot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.