Elszúrta a Fidesz a szavazást, de Áder besegített, hogy még az idén újra összeülhessen a parlament

POLITIKA
2019 december 12., 14:47

Úgy tűnik, korrigálhatja a Fidesz-frakció azt a kínos bakit, hogy kedden leszavazták a bírák és ügyészek beígért béremelését. 

A sajátos törvényalkotása zavarta össze a kormánypárti képviselőket. Eredetileg ugyanis a közigazgatási eljárások egyszerűsítéséről szavaztak volna, az át is ment, az ehhez kapcsolódóként benyújtott bírói és ügyészi figyelmeztetést viszont csúnyán leszavazták. Nem ez volt a szándék, alighanem a szavazások irányítója összekeverhette egy ellenzéki javaslattal, és azt a téves utasítást adta ki az ülésteremben, hogy tartózkodjanak a fideszes képviselők.

Kedden ezt már nem lehetett korrigálni, és az Országgyűlés idén már nem is ült volna össze. De Áder János ma meglepő gyorsasággal visszaküldte az Országgyűlésnek a számára meglepően gyorsan átküldött törvényt az egyfokú járási hivatali eljárásokról, mert kifogásolnivalókat talált benne. Ezért aztán a kormány az államfői vétóra hivatkozva rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett - írja a hvg.

Az ülés összehívását kezdeményező Semjén Zsolt azzal indokolt, hogy a törvény megszavazásának tavaszra halasztása miatt „a döntések végrehajtásának előkészítése tolódna ki, ami számos problémát okozhat a jogalkalmazásban, egyben fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné”.  Arról nem ír, hogy a megismételt szavazással mégis lehetőség lesz a bírói, ügyészi fizetések megszavazására. A bérük három ütemben emelkedik: 2020-ban az ügyészek átlagosan 21 százalékos, a bírák pedig 32 százalékos, majd 2021-ben együttesen 12 százalékos, 2022-ben pedig 13 százalékos béremelésben részesülnek.

Aznap, amikor a bírói, ügyészi fizetésekkel bakizott a Fidesz, megszavazta ÁDer János fizetésének felemelését 3 millió forintra, átment az ellenzéki együttműködést nehezítő frakcióalakítás korlátozása, a rendetlenkedő képviselők szigorú megbüntetése, ami Kövér reményei szerint fájni fog, megszavazták az ismét full fideszes médiatanácsot és a kulturális törvény módosítást is, és Rácz Zsófia miatt is törvény módosítottak. Nem csoda, hogy belebakiztak a szavazási sorba.