Átment a parlamentben a frakcióalakítás korlátozása

Megszavazta az országgyűlés azt a javaslatot, ami keményen korlátozza a pártok frakcióalapítási jogait. Vagy ahogy a hivatalos indoklás szól: „az országgyűlési képviselők általános választásán kifejezett választói akaratot jobban tükröző viszonyokat kíván teremteni a frakcióalakítás során”.

Ezek szerint frakciót ezentúl csak az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának. És csak az a képviselő számítana párthoz tartozónak, aki az adott párt jelöltjeként indult a választáson. Vagyis:

  • Nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció;
  • a független képviselők nem alkothatnának frakciót, valamint be sem ülhetnének semmiféle pártfrakcióba;
  • és Még átnevezni sem lehetne a frakciókat.

A módosítást kezdeményező Fidesz a lépést azzal indokolta, hogy „meg kell akadályozni, hogy a többletjogosultságok miatt olyan képviselők alkossanak frakciót, akikre nem szavaztak kellő számban a választók. Elejét kell venni annak, hogy egy 0 százalékos párt innen-onnan összeverbuvált képviselőkkel hozzon létre parlamenti képviselőcsoportot, ahogy ez a Párbeszédnél történt”.

Ennek ellenére a szigorítást a KDNP képviselői és Volner János is lelkesen megszavazták

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó