Gulyás Gergely szerint Spanyolországban nincs tízezer fertőzött, miközben már 17 ezer van

Egészségügy
2020 március 19., 10:35

Miért nem kötelező a Spanyolországból érkező magyaroknak is kéthetes karanténba vonulniuk? - kérdeztük a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől, hiszen Iránhoz, Dél-Koreához, Kínához és Olaszországhoz hasonlóan mára Spanyolország is súlyosan fertőzött területnek számít. 

Gulyás erre azt mondta, még nem látta a csütörtöki adatokat, „de ha jól emlékszem, tízezer alatt volt a fertőzöttek száma a 40 milliós Spanyolországban”. 

A spanyol egészségügyi minisztérium több, mint 17 ezer fertőzöttről számolt be csütörtökön, ami jelentősen meghaladja a dél-koreai adatokat. Szerdán közel 14 ezer spanyolországi pozitív tesztről lehetett tudni, egy nappal korábban pedig majdnem 12 ezerről. 

link Forrás

Ez alapján írtuk, hogy az utóbbi időben a spanyol esetszámok emelkedtek a legmeredekebben, az elmúlt héten 30 és 50 százalék közötti emelkedést produkálva, ez március 17-re esett 20 százalék alá.

A miniszter még hozzátette, hogy az operatív törzs tud javaslatot tenni a lista bővítésére, ami a veszélyhelyzet múlt szerdai kihirdetése óta négy országot tartalmaz.

Spanyolországban múlt hétvégén döntöttek az emberek mozgásának jelentős korlátozásáról, és jóformán államosítják a magánegészségügyet.