Olaszországban 368-an haltak meg egy nap alatt, a spanyolok jóformán államosítják a magánegészségügyet

külföld
2020 március 16., 12:17

Tovább súlyosbodott a koronavírus-helyzet Olaszországban, ahol vasárnap 368 új halálesetet jelentettek. Hasonlóra eddig nem láttunk példát, még Kínában sem volt egyszer sem ennyi áldozat 24 órán belül. Nem véletlen, hogy az olasz szakértők háborús állapotokra számítanak az egészségügyben, aminek a hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen. 

Giuseppe Conte miniszterelnök azt nyilatkozta, az eddigi korlátozások nem bizonyultak elégségesnek, ezért készen állnak újabb intézkedéseket hozni. „A szakértők azt mondják, a járvány még nem érte el a csúcspontját. Ezek a hetek a legkockázatosabbak, és a lehető legnagyobb elővigyázatossággal kell eljárnunk” - idézi őt a Guardian

Korábban már bezárták az iskolákat, a nem létfontosságú üzleteket, és elrendelték azt is, hogy az emberek - indokolt eseteket leszámítva - ne hagyhassák el a lakásaikat. Utóbbi megsértéséért négy napon belül húszezer embert kellett megbírságolni. 

photo_camera A bergamói temető egyik alkalmazottja  Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

Olaszországhoz hasonlóan a hétvégén Spanyolországban is döntöttek az emberek mozgásának jelentős korlátozásáról. Ezek után vasárnap este a kormány bejelentette, hogy az egészségügyi rendszerbe is belenyúlnak a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés érdekében. A legfontosabb intézkedés, hogy

az állam mostantól rendelkezhet a magánegészségügyi szolgáltatók és azok készletei (koronavírus-tesztek, védőöltözetek) felett.Ezen kívül felszólították a magánvállalatokat, amelyek rendelkeznek a járvány ellen használható védőeszközökkel, vagy képesek ilyeneket előállítani, hogy 48 órán belül jelentkezzenek a területileg illetékes egészségügyi hatóságoknál. Ha nem teszik, bírságra számíthatnak, írja a Guardian

photo_camera Bezárt üzletek Madridban Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto

Pedro Sánchez miniszterelnök szombaton jelentett be országos veszélyhelyzetet, egyúttal 15 napra szinte teljesen lezárták az országot. Az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el a lakásukat, és bezárt az összes nem létfontosságú üzlet is. 

Spanyolországban három hét alatt nyolcezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, miközben 288-an haltak meg. Az esetek többsége Madridra és környékére koncentrálódik, ahol a kiürült szállodákat hamarosan ideiglenes kórházakká alakíthatják. 

Franciaországban is korlátozhatják a kijárást

Olaszország és Spanyolország után Franciaországban a legsúlyosabb a helyzet, itt vasárnap 36 új halálesetet regisztráltak, hétfőn pedig az egészségügyi minisztérium illetékese, Jerome Salomon „nagyon aggasztónak” és „nagyon gyorsan romlónak” nevezte az állapotokat. 

Sokan arra számítanak, hogy órákon belül Franciaországban is dönthetnek a szabad mozgás korlátozásáról, mindenesetre este Macron elnök be fog jelenteni valamit. A kávézókat, éttermeket és a boltok többségét már itt is bezárták.

photo_camera Sorban állnak az emberek egy montpellier-i szupermarketnél Fotó: SYLVAIN THOMAS/AFP

Az iskolák bezárása után a német kormány bejelentette, hogy lezárják az ország határait Franciaország, Ausztria és Svájc felé, de a korlátozás itt sem vonatkozik az áruforgalomra. Az ország nagy részében már bezárták az iskolákat, Bajorországban pedig katasztrófahelyzetet hirdettek, és a Guardian azt írja, a hadsereget is bevonnák a védekezésbe.

Szombat óta az Egészségügyi Világszervezet Európát tekinti a koronavírus-járvány epicentrumának.