Mostantól csak indokolt esetben mehetnek el otthonról a spanyolok

külföld
2020 március 14., 19:32

Szigorú intézkedéseket hozott a spanyol és a francia kormány a koronavírus-járvány miatt. Spanyolországban 15 napos veszélyhelyzetet hirdettek, és döntöttek az ország részleges lezárásáról.

Így a spanyolok csakis indokolt esetben mehetnek el otthonról, például ha munkába, élelmiszerboltba, gyógyszertárba, orvoshoz vagy a bankba mennek. Ez a teljes lakosságra, 47 millió emberre vonatkozik.Arról egyelőre nincs információ, hogyan szankcionálják, ha valaki megszegi ezeket a szabályokat. 

photo_camera Egy maszkos férfi Barcelonában Fotó: Miquel Llop/NurPhoto

Bezárnak a kocsmák, az éttermek, a konferenciaközpontok, a szabadidőközpontok, a mozik, a színházak, az uszodák és a focipályák is.

Spanyolországban már az olaszországinál is súlyosabbnak tűnik a koronavírus-helyzet, egy nap alatt nagyjából kétezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Délután még 5700 fertőzöttről szóltak a hírek, de este 9 óra után az El País már 6200 fertőzöttről írt. Ez azt jelenti, hogy a járvány spanyolországi megjelenése óta eltelt 11 napban szinte pont annyi esetet regisztráltak, mint Iránban a járvány ezen szakaszában. Ehhez képest Olaszországban 11 nap után még 3000 esetről lehetett tudni.  

photo_camera Otthonmaradásra biztató Uncle Sam Barcelonában Fotó: Miquel Llop/NurPhoto

Franciaországban eközben 3600-ról majdnem 4500-ra ugrott a koronavírussal azonosítottak száma, miközben 12 újabb haláleset történt. Szombaton a francia miniszterelnök bejelentette, hogy 

éjféltől bezárják az összes nem létfontosságú nyilvános helyet, vagyis éttermeket, kávézókat, mozikat és klubokat. Édouard Philippe arra kérte az embereket, hogy ne nagyon utazzanak, főleg ne egyik városból a másikba.

Ritkítják a spanyol tömegközlekedést

A spanyol kormány arra kötelezte a munkáltatókat, hogy a veszélyhelyzet idején, amennyire lehet, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést, de ez nem jelenti a gyárak bezárását vagy a termelés leállítását. A tömegközlekedés egyelőre tovább működik, de legalább 50 százalékkal ritkítják a városokat összekötő járatokat. A repülőgépek, vonatok és buszok legfeljebb harmadrészben telhetnek meg utasokkal. A határok ugyanakkor nyitva maradnak.  

A veszélyhelyzet központosítással is jár, a madridi belügyminisztérium veszi át az irányítást a tartományi rendőrségek felett, ahogy egészségügyi és közlekedési ügyekben is korlátozzák a regionális jogköröket.

Az eredeti tervek szerint Pedro Sánchez miniszterelnök délben jelentette volna be mindezt, de a kormányülés maratonira, hétórásra sikerült, mert a szocialisták koalíciós partnere, a Podemos nagyobb támogatásokat követelt a munkavállalók számára.

photo_camera A szombati rendkívüli kormányülés Fotó: JOSE MARIA CUADRADO JIMENEZ/AFP

Spanyolországban korábban már döntöttek az iskolák bezárásáról, Madridban és környékén pedig bezárták bezárták a kocsmák, éttermek és boltok többségét is. Hasonló intézkedéseket hoztak más spanyol tartományokban, Galíciában és Katalóniában is. 

Péntekről szombatra más országokban is jelentősen megnőtt a fertőzések száma, Olaszországban 3500 új beteget azonosítottak. (El País, Reuters, BBC)