Spanyolországban már súlyosabbnak tűnik a helyzet, mint Olaszországban volt

2020 március 14., szombat 14:43

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európát nyilvánította a koronavírus-járvány epicentrumának, több országban nagyot ugrott a fertőzések száma az elmúlt egy napban. A Financial Times számításai szerint a legtöbb nyugati országban egyetlen nap alatt nagyjából 33 százalékos növekedés volt, vagyis sok helyen hamarosan az olaszországihoz hasonló kihívásokkal nézhetnek szembe. 

Spanyolországban, ahol Olaszország után a legsúlyosabb a helyzet, péntek éjszaka óta 1500-al nőtt a betegek száma, így összesen már több, mint 5700-an vannak. Ez azt jelenti, hogy a járvány spanyolországi megjelenése óta eltelt 11 napban szinte pont annyi esetet regisztráltak, mint Iránban a járvány ezen szakaszában. Ehhez képest Olaszországban 11 nap után még 3000 esetről lehetett tudni. Vagyis

Spanyolországban az olasznál is súlyosabbnak tűnik a helyzet,nem véletlen, hogy egy brit fapados légitársaság is lemondta az összes spanyolországi járatát, a gépeket a levegőben fordították vissza.

Egyetlen nap leforgása alatt 15 új halálos áldozatot is bejelentettek. Összesen 136 spanyolországi halálesetről tudni, közülük 133-an Madridban vesztették életüket, és az összes fertőzés több, mint fele a fővárosban koncentrálódik. Eddig 577-en gyógyultak meg a fertőzésből. 

A hírek szerint a spanyol kormány hamarosan dönthet a 15 napos veszélyhelyzet kihirdetéséről és az egész országot érintő lezárásról. Ennek keretében a tartományok döntési jogköreit is korlátozhatják. 

Madridban és környékén már bezárták a kocsmák, éttermek és boltok többségét, de az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és benzinkutak ott is kivételt képeznek. Hasonló intézkedéseket hoztak más spanyol tartományokban, Galíciában és Katalóniában is.

Barcelonában is azt akarják, hogy az emberek otthon maradjanak Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Hollandiában közel húsz százalékkal, 155-tel nőtt a fertőzöttek száma, összesen 959-nél jár. Eközben Nagy-Britanniában is csaknem duplájára, 11-ről 22-re nőtt a halálos áldozatok száma, ők mindannyian különösen sérülékeny csoportba tartoznak. A briteknél a fertőzések száma 798-ról 1140-re nőtt egyetlen nap alatt. 

Ahogy korábban írtuk, a péntek volt az eddigi leghalálosabb napja a koronavírusjárványnak: a WHO és a tagországok egészségügyi hatóságai a világon 427 Covid-19-halálesetet regisztráltak.