Spanyolországban már súlyosabbnak tűnik a helyzet, mint Olaszországban volt

külföld
2020 március 14., 14:43

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európát nyilvánította a koronavírus-járvány epicentrumának, több országban nagyot ugrott a fertőzések száma az elmúlt egy napban. A Financial Times számításai szerint a legtöbb nyugati országban egyetlen nap alatt nagyjából 33 százalékos növekedés volt, vagyis sok helyen hamarosan az olaszországihoz hasonló kihívásokkal nézhetnek szembe. 

Spanyolországban, ahol Olaszország után a legsúlyosabb a helyzet, péntek éjszaka óta 1500-al nőtt a betegek száma, így összesen már több, mint 5700-an vannak. Ez azt jelenti, hogy a járvány spanyolországi megjelenése óta eltelt 11 napban szinte pont annyi esetet regisztráltak, mint Iránban a járvány ezen szakaszában. Ehhez képest Olaszországban 11 nap után még 3000 esetről lehetett tudni. Vagyis

Spanyolországban az olasznál is súlyosabbnak tűnik a helyzet,nem véletlen, hogy egy brit fapados légitársaság is lemondta az összes spanyolországi járatát, a gépeket a levegőben fordították vissza.

Egyetlen nap leforgása alatt 15 új halálos áldozatot is bejelentettek. Összesen 136 spanyolországi halálesetről tudni, közülük 133-an Madridban vesztették életüket, és az összes fertőzés több, mint fele a fővárosban koncentrálódik. Eddig 577-en gyógyultak meg a fertőzésből. 

A hírek szerint a spanyol kormány hamarosan dönthet a 15 napos veszélyhelyzet kihirdetéséről és az egész országot érintő lezárásról. Ennek keretében a tartományok döntési jogköreit is korlátozhatják. 

Madridban és környékén már bezárták a kocsmák, éttermek és boltok többségét, de az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és benzinkutak ott is kivételt képeznek. Hasonló intézkedéseket hoztak más spanyol tartományokban, Galíciában és Katalóniában is.

photo_camera Barcelonában is azt akarják, hogy az emberek otthon maradjanak Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Hollandiában közel húsz százalékkal, 155-tel nőtt a fertőzöttek száma, összesen 959-nél jár. Eközben Nagy-Britanniában is csaknem duplájára, 11-ről 22-re nőtt a halálos áldozatok száma, ők mindannyian különösen sérülékeny csoportba tartoznak. A briteknél a fertőzések száma 798-ról 1140-re nőtt egyetlen nap alatt. 

Ahogy korábban írtuk, a péntek volt az eddigi leghalálosabb napja a koronavírusjárványnak: a WHO és a tagországok egészségügyi hatóságai a világon 427 Covid-19-halálesetet regisztráltak.