A WHO szerint már Európa a vírus epicentruma

Egészségügy
2020 március 14., 04:34

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO főigazgatója péntek esti sajtótájékoztatójában beszélt a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről, és azt mondta, tagadhatatlan, hogy

mostanra Kína helyett Európa lett a válság epicentruma.

„Ne engedjük egyszerűen csak égni ezt a tüzet” - jelentette ki, sürgetve a világ államait drasztikus lépések megtételére a fertőzés megállítása érdekében. A főigazgató szerint már az is nagyon sokat segíthet, ha mobilizálják a társadalmak erőforrásait, és olyan intézkedéseket rendelnek el, amik egymástól való távolságtartásra kényszerítik az embereket, ilyen például a karantén is.

Azt mondta Európában most különösen súlyos a helyzet, csak a sajtótájékoztató előtti 24 órában 250 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt, ezzel 1266-ra emelve a halottak számát a kontinensen, miközben a fertőzöttek már 17 660-an vannak.

Spanyolország már határozottan az Olaszország után legrosszabb helyzetben lévő európai ország, itt csak pénteken 50 százalékkal emelkedett a halottak száma, így már 120 halálos áldozata és 4231 fertőzöttje van az országban a járványnak. A helyzet gyors romlása miatt Pedro Sanchez miniszterelnök vészhelyzetet hirdetett, a rendkívüli állapot szombaton lép életbe, és legalább 2 hétig érvényben is marad.

Közben Európa egyre több határán vezetnek be ellenőrzés, vagy zárják le teljesen az átkelőket a fertőzés jobb követhetősége érdekében.

A halottak száma világszerte meghaladta az 5000 főt, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ezt „tragikus mérföldkőnek” nevezte. A fertőzöttek pedig már 132 500-nál is többen vannak a világ 125 országából (és ezek csak a hivatalos számok).

A főigazgató szerint Európa azért vált a járvány epicentrumává, mert innen már több új fertőzöttet és halottat jelentenek, mint a világ többi részéről együttvéve, Kína nélkül, és ha csak Európát és Kínát hasonlítjuk össze, akkor is megállapítható, hogy jelenleg

rosszabbak az európai számok annál is, mint amilyenek Kínában a vírus terjedésének csúcsidőszakában voltak.

Olaszország és Spanyolország mellett Német- és Franciaországban is meghaladta a kétezret a fertőzöttek száma. Az európai országok határlezárásokkal, iskolabezárásokkal és karanténnal igyekeznek a vírus elé kerülni. (BBC)