Elrendelte a veszélyhelyzetet a kormány

Egészségügy
2020 március 11., 13:10

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el a kormány szerdai ülésén a koronavírus-járvány miatt, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint ez a legszélesebb jogosítványokat biztosítja a kormánynak a koronavírus elleni védekezéshez. A különleges jogrendet az Alaptörvény szabályozza, a következő napokban pedig részletekbe menő kormányrendeletek fognak megjelenni a pontos korlátozásokkal. 

Az egyetemi oktatást felfüggeszti a kormány, intézménylátogatási tilalom lép életbe csütörtöktől,

a miniszter szerint erre azért van szükség, mert az eddigi fertőzöttek jellemzően ebből a közegből kerülnek ki. Az elmaradt előadások pótlására távoktatást javasol a kormány. Hozzátette: az iskolák bezárását nem látják szükségesnek, mert úgy látják, hogy gyermekeknél nem jellemző a megbetegedés. Gulyás szerint az EU 28 tagállama közül csak 15 záratta be az iskoláit.

Megtiltják a száz főnél nagyobb zárt téri, és ötszáz főnél nagyobb rendezvények megtartását.

Például a moziknak, színházaknak és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk szerda éjféltől. Az, hogy ez a döntés érinti-e a miséket, egyelőre még nincsen döntés, mondta a miniszter. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyeztet erről az egyházakkal. 

A kormány beutazási tilalmat rendelt el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból külföldiek nem, csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarországra. Utóbbiakra kötelező karatén vár. 

Emellett:

  • felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • a külföldi kirándulásokat is megtiltják a diákoknak,
  • a szlovén, osztrák határokon szigorúbb ellenőrzést vezetnek be, az innen érkező vonat- és buszközlekedést leállítják, -  Frissítés: erről a hírről az MTI tévesen tájékoztatott, valójában nem állítják le a közlekedést, csak fokozottan ellenőrzik a vonatokat és buszokat.
  • a kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanulási programot egy évvel elhalasztják. 
  • Még az államtitkárok, kormányzati tisztségviselők is csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek, Gulyás hangsúlyozta:

nem napokról, hanem hetekről, hónapokról lehet szó.

Biztosan jelentős gazdasági kár várható, a recesszió sem kizárt, tette hozzá. A miniszter kérdezték azokról a pletykákról is, melyek szerint az Operatív Törzs Budapest lezárását fontolgatja. „Kacsa” - reagált erre Gulyás, aki szerint ilyesmi fel sem merült a kormányülésen. Hogy a misékre és istentiszteletekre vonatkozik-e bármilyen korlátozás, arról még nem született döntés.