Az SZTE-ről kirúgott orvos azt mondja, kénytelen külföldre menni

Egészségügy
2020 október 14., 17:49

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora márciusban az ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem visszatért a munkába, és betegeket is operált, majd ki is derült, hogy koronavírus-fertőzött. A MOK Csongrád Megyei Etikai Bizottsága etikai eljárást indított, de ott elfogultság miatt nem tárgyalták az ügyet, mert a tagok Rovó beosztottjai. A Győri Etikai Bizottsághoz került az ügy, ami felmentette a rektort.

Rovó hétfőn felmentette az állásából azt a beosztottját, aki egyben a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei etikai bizottságának az elnöke is, az SZTE pszichiátriai klinikájának docensét, Horváth Szatmárt.

A kirúgott orvos a Telexnek azt mondta, az SZTE februárban meghirdette a Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozícióját, amire a 6 éve regnáló tanszékvezető mellett ő is pályázott. A pályáztatás egy ideig párhuzamosan folyt a rektor ellen indult etikai vizsgálattal, és bár Horváth érdeklődött telefonon és köremailben is pályázata elbírásáról, senkitől sem kapott választ, aztán „a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor”.

Horváth Szatmárt hétfőn a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője várta, és közölték, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól, mert 22 pontban találták alkalmatlannak, például az egyetem rossz hírének keltése miatt, és hogy megkérdezte, ki a tanszékvezető, holott az teljesen nyilvánvaló volt. Horváth azt mondta a Telexnek: „A rektor megállapította a közalkalmazotti létre való alkalmatlanságomat, amit különösen nehezményezek, már csak azért is, mert elmeorvos szakértő vagyok. Lehetőségem sem volt tisztázni magam.”

Az SZTE a lappal közölte: „A cikkek, nyilatkozatok hamisan összemossák a jogviszony megszűnésének kiváltó okait a munkavállaló közéleti szerepvállalásával. Ezt az Egyetem határozottan és egyértelműen visszautasítja.”

A pszichiáterprofesszor 16 évig dolgozott az SZTE-n, volt vendégoktató vezető külföldi egyetemen is, és több nemzetközi folyóirat szerkesztésén dolgozik, de most azt mondja: kénytelen külföldre menni: „Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni.” (Telex)