Egy volt KGB-s kém azt állítja, halállal fenyegetik, mióta a brit hatóságok kiadták a személyes adatait

bűnügy
2022 január 16., 16:05

Egy lett disszidens azt állítja, halálos fenyegetéseket kap, és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) nagy veszélybe sodorta az életét azzal, hogy nyilvánosságra hozta a brit álnevét és lakcímét – írja a Mirror.

A lap azt írja, hogy a 62 éves egykori KGB-s/FSZB-s kém, Borisz Karpicskov Vlagyimir Putyinnak ugyanazon a listáján szerepelt, mint Szergej Szkripal, a novicsokkal megmérgezett kettős ügynök.

Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án.
photo_camera Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A férfi azt állítja, hogy hét halálos fenyegetést kapott azóta, hogy az NCA átadta személyes adatait a szülőföldje, Lettország kiadatási kérelmére.

A rendőrség vizsgálja a legutóbbi, január 2-i, postán érkezett levelet, ami így szól:

„A hozzád hasonló árulóknak nincs helyük a földön. A halál úton van. Te már félholt vagy.”

Karpicskov azt mondta, az üzenetet buborékfóliába zárták, és röviddel a felbontása után influenzaszerű tünetekkel lett rosszul.

Egy korábbi levelet Karpicskov egyik fedőnevével írták alá, amit 1991 és 1995 között használt, amikor Lettország után kémkedett az oroszoknak, és a feladó címének a helyi temető volt megadva. Szerinte csak orosz kémek lehettek információik arról, hogy Vagyim Petrovics Kravcsenko néven kémkedett negyed évszázaddal ezelőtt.

Lettország 2018-ban európai elfogatóparancsot kiadva követelte Karpicskov kiadatását csalás, okirathamisítás és fegyverbirtoklás vádjával, de a bíróság 2020 szeptemberében elutasította az indítványt. A meghallgatásán ugyanis azzal érveltek, hogy Moszkva Lettországot dróton rángatva próbálja a kémet elfogni.

Az eljárás előtt Lettország az NCA-től kikérte Karpicskov brit nevét és címét, de az NCA európai elfogatóparancsokat kezelő osztálya megtagadta a kérést. Csakhogy 2019 májusában kiadták az adatokat, amikor elárulták a címet, ahol az európai elfogatóparancsot végrehajtó rendőrök letartóztatták Karpicskovot.

Karpicskov őrnagyként szolgált a szovjet KGB-nél és az orosz utódánál, az FSZB-nél, majd 1998-ban disszidált Nagy-Britanniába két bőrönddel, tele titkokkal és kémkellékekkel, köztük KGB-s kulcsokkal és hat hamis útlevéllel. (Mirror)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.