A cseh rendőrség két orosz férfit keres, akiknek a neve azonos a Szkripal-mérgezés gyanúsítottjaival

külföld
2021 április 18., 12:54

Két orosz férfit keres a cseh rendőrség, akik kapcsolatba hozhatók a 2014-es vrebeticai robbantással. Ráadásul az útlevélben használt nevük megegyezik azokéval, akiket Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal 2018-as angliai megmérgezésével gyanúsítanak: Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov. Szkripalékat novicsok idegméreggel mérgezték meg, de túlélték. Az orosz kormány tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez.

A két férfi valódi neve Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga, és minden valószínűség szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökei.

Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov neve a Szkripal-mérgezés után most a vrebeticei robbantással kapcsolatban is felmerült
photo_camera Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov neve a Szkripal-mérgezés után most a vrebeticei robbantással kapcsolatban is felmerült Fotó: HO/AFP

Tegnap Andrej Babis kormányfő bejelentette, hogy tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatnak szerepe volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

A cseh rendőrség szervezett bűnözésért felelős egysége ma közölte, hogy Bosirov és Petrov 2014 októberében biztosan cseh területen tartózkodott. Arról is beszéltek, hogy a két férfi tádzsik és moldáv személyazonosságot is használt. (Guardian)