A Szkripal-ügy harmadik orosz gyanúsítottját is azonosította a Bellingcat

2019 február 14., csütörtök 16:45
45

A Szkripal-ügy újabb orosz gyanúsítottját azonosította a Bellingcat brit oknyomozó csoport.

Az angliai székhelyű civil szervezet azonosította a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett 2018. márciusi merényletkísérlet két eddig ismert gyanúsítottját Anatolij Vlagyimirovics Csepiga ezredest és Alekszandr Jevgenyijevics Miskin katonaorvost is.

Balról jobbra a Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov álnéven bemutatkozó ügynökök Fotó: Szputnyik/RT

A Bellingcat vizsgálatai szerint mindketten az orosz katonai hírszerzés (GU) tisztjei, és ők a felelősek Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavalyi angliai megmérgezéséért.

Az oknyomozó csoport csütörtökön Londonban bejelentette, hogy Gyenyisz Vjacseszlavovics Szergejev néven egy harmadik gyanúsítottat is azonosított. A Bellingcat adatai szerint Szergejev is a GU magas rangú tisztje, és Szergej Vjacseszlavovics Fedotov titkosszolgálati fedőnéven dolgozik.

A szervezet közölte: az orosz Insider és a Respekt nevű cseh oknyomozó civil szervezettel közösen folytatott 4 hónapos kutatómunka eredményeként bukkant Szergejev nyomára. A kutatásban a Helsingin Sanomat című finn újság is részt vett.

A Bellingcat szerint Szergejev 1973-ban született Kazahsztánban, a dél-oroszországi Novorosszijszkban teljesített katonai szolgálatot, majd valamikor 2000 és 2002 között Moszkvába vezényelték, ahol az orosz hadsereg diplomáciai akadémiájának hallgatója lett.

A brit oknyomozó csoport szerint ez az intézet évente száz elit hírszerző tisztet képez, akik azután magukat diplomatának, katonai attasénak álcázva, vagy akár illegális módszerekkel dolgozva folytatnak kémtevékenységet.

A Bellingcat szerint Szergejev 2015-ben többször is Bulgáriába utazott, egyszer pár nappal azelőtt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő és fia súlyos mérgezést szenvedett egy eddig ismeretlen méreganyagtól.

A csoport adatai szerint Szergejev a Fedotov fedőnevet használva 2018. március 2-án érkezett Londonba Moszkvából, ugyanaznap, mint a Szkripal-ügy másik két orosz gyanúsítottja, Csepiga és Miskin, csak az Aeroflot orosz légitársaság egy korábbi, kora reggeli járatával.

A Bellingcat szerint nem egyértelmű, hogy Szergejevnek milyen szerepe volt a Szkripalék ellen március 4-én elkövetett mérgezéses merényletkísérlet előkészítésében és végrehajtásában, és azt sem sikerült kideríteni, hogy a másik két gyanúsítottal együtt Szergejev is Salisburybe utazott-e a mérgezéses merényletkísérlet napján.

Az oknyomozó csoport adatai szerint ugyanakkor az orosz hatóságok az elmúlt 2 hónapban „szokatlan módon” minden olyan nyilvánosan hozzáférhető adatot töröltek, ami a három orosz hírszerző puszta létezésére utalt.

A Bellingcat szerint ez a „példátlan” intézkedés kizárólag az orosz állam közvetlen részvételével történhetett, és ez megerősíti az a hivatalos brit álláspontot, hogy a Szkripalék elleni műveletet is állami szinten hangolták össze.

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal két orosz katonai hírszerzőt gyanúsít Szkripal és lánya megmérgezésével. A rendőrség eddig nem kommentálta a Bellingcat közléseit a gyanúsítottak azonosításáról, de nem is cáfolta, hogy a civil oknyomozó csoport a gyanúsítottak valódi kilétét tárta fel. A brit hatóságok egyelőre nem erősítették meg azt sem, hogy az ügynek lenne egy harmadik gyanúsítottja.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott. A tavaly márciusi mérgezéses incidensig Salisburyben élt. A Novicsok katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, a tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják. Oroszország folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt