Putyin aláírta a törvényt: börtönbe mehet, aki háborúnak nevezi a háborút

külföld
2022 március 04., 20:43

Vlagyimir Putyin elnök pénteken aláírta a törvényt, ami alapján akár 15 éves börtönbüntetést is ki lehet szabni arra, aki „álhíreket terjeszt” a hadseregről, írja a Moscow Times.

Mivel Oroszország a hivatalos álláspont szerint nem áll háborúban, csak „különleges műveleteket” hajt végre, már az is álhírnek számít, ha valaki ezt háborúnak nevezi.

Az új törvény szerint azokra szabnak ki büntetéseket, akik „tudatosan hamis információt terjesztenek”, és különösen súlyos büntetésre számíthat valaki, ha „komoly következményei” vannak az álhírterjesztésének. 3 évig terjedő börtönt érhet az is, ha valaki Oroszországgal szembeni szankciókra szólít fel.

Az orosz nyilvánosságot súlyosan korlátozzák a háború kitörése óta, az elnyomás sokkal keményebb lett. Fontos médiumok zárnak be, a Facebookot pedig már letiltották az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.