Olyan képpel búcsúzott az utolsó független orosz tévé, amit mindenki megértett, aki emlékszik a szovjet időkre

külföld
2022 március 03., 16:46
comments 22

Felfüggesztette működését a Dozsgy, az utolsó független tévécsatorna Oroszországban. A hatóságok a tévé sugárzását már blokkolták, interneten még rövid ideig folytatták az adást, de mostantól már ott sem lesznek. Az új törtvények értelmében nem lehet háborúnak és inváziónak nevezni az Ukrajnában zajló háborút. Ők pedig annak nevezik, így felfüggesztették a működésüket.

„Erőre és időre van szükségünk, hogy fellélegezhessünk, és kitalálhassuk, hogyan működhetünk tovább” - mondta Natalja Szingyejeva, a tévé ügyvezető igazgatója.

Utolsó adásukban a teljes stáb elköszönt, majd a Hattyúk tavának egy jelenetével búcsúztak:

Azoknak, akik még emlékeznek a szovjet időkre, ez világos utalás volt.

1991-ben, amikor egy puccskísérlet próbálta megállítani a Szovjetunió felbomlását, és tankok vonultak fel Moszkva utcáin, az állami tévé nem tudta, hogy mit mutasson. Így a nézők azzal szembesültek, hogy a szokásos műsor helyett váratlanul a Hattyúk tavát adták a tévében - miközben az utcán történelmi eseményekkel zajlottak. Az emberek pedig éppen onnan tudták, hogy valami nagy dolog történik, hogy a tévében ez ment.

Ezért választotta ezt utolsó képnek a Dozsgy.

A héten elhallgat a legismertebb orosz liberális rádió, a moszkvai székhelyű Eko Moszkvi is. Az orosz nyilvánosság így az eddigieknél is sokkal korlátozottabb lesz.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön azt mondta:

„Ezeket a médiaorgánumokat elhallgattatják, mert felületet biztosítanak az ukrajnai helyzetről sugárzott hamis képet megkérdőjelezőknek. Azt a hamis képet kérdőjelezik meg, melyet az orosz kormány és az ellenőrzése alatt álló dezinformációs hálózat ábrázol, beleértve az államilag ellenőrzött orosz tv-csatornákat is.”

„Mélyen aggasztó az a tény, hogy az Orosz Állami Duma (a szövetségi gyűlés alsóháza) olyan törvény kidolgozásán fáradozik, amely lehetővé teszi a hivatalos kormánytól eltérő véleményt kinyilvánítókra akár 15 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását” - mondta Borell.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt