„Ez az a koordinálás, amire három hete vártunk” –segítőközpontot nyitott a kormány a BOK-csarnokban

háború
2022 március 21., 16:04
  • Több mint három héttel a háború kirobbanása után hoztak létre állami tranzitvárót a BOK-csarnokban a menekültek számára.
  • Itt sokkal jobbak a körülmények, mint a pályaudvarokon, ahol civilek fogadták és segítették az érkezőket állami koordináció nélkül.
  • György István államtitkár szerint eddig azért nem hoztak létre ilyen csarnokot, mert nem jött annyi menekült, amennyi ezután fog.
  • A civil szervezetek átköltöztek, köztük a Migration Aid is, amiről éveken át Soros-szervezetként beszélt a kormány.
  • Az államtitkár azt mondta, hálásak a Migration Aid mostani tevékenységéért, és senkit sem akarnak igazságtalanul megbélyegezni.
Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én
photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

„Ez az a koordinálás, amire három hete vártunk” – mondta egy önkéntes a BOK-csarnokban berendezett állami menekülttranzitban, ahol többek közt tolmács, élelmiszer, gyereksarok és MÁV-jegypénztár várja az Ukrajnából érkezőket. Innen mennek tovább a pályaudvarra, a reptérre vagy a szállásra, attól függően, hogy mik a terveik.

Az ENSZ szerint eddig több mint 300 ezren menekültek Magyarországra, mostanáig mégis civil szervezetek és önkéntesek biztosították ezeket a szolgáltatásokat a Keleti és a Nyugati pályaudvarokon, átfogó központi koordináció nélkül. A kormány pénteken jelentette be, hogy fogadóközponttá alakítják a BOK-csarnokot, majd kiderült, hogy a pályaudvarokról mindenkinek el kell pakolnia vasárnap estig.

Eredetileg úgy volt, hogy a Fővárosi Kormányhivatal csak kedden engedi be a sajtót az új tranzitba, de végül a nyitás napján, hétfőn délután meggyőződhettünk róla, hogy a tágas, zárt és fűtött csarnokban egyértelműen jobbak a körülmények, mint a vasútállomásokon voltak.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A csarnokban váltottunk néhány szót György Istvánnal, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárával.

444: Az elmúlt hetekben sokan kritizálták a kormányt, amiért nem oldotta meg ezt a kérdést, és civil szervezetek, önkéntesek végezték ezt a munkát a pályaudvarokon. Mi az oka annak, hogy ennyi időbe telt létrehozni ezt a tranzitot?

György István: Ez urbánus legenda, hogy itt csak a civilek végezték a munkát.

444: Ilyen csarnok, ilyen szolgáltatás eddig nem volt az állam részéről.

György István: Háború sem volt eddig, hála Istennek. Amikor elindultak a menekültek, tudni kellett, hogy hányan érkeznek. Eddig úgy láttuk, a pályaudvari szolgáltatások elegendőek, hiszen viszonylag nagy volt a továbbutazók száma és a forgási sebesség. De elérkezett az az időpillanat, amikor úgy látjuk – különösen azért, mert a félelem bennünk van, hogy további migrációs hullám, bocsánat, további menekülthullám fog érkezni Magyarországra –, hogy muszáj szintet lépni azzal, hogy itt a BOK-csarnokban ezeket a szolgáltatásokat összefogjuk.

444: Tehát eddig nem tette indokolttá a menekülthullám mértéke, hogy ilyen csarnokot hozzanak létre, de most már annyian jönnek, hogy szükség van rá?

György István: Így van. Több mint 900-an jöttek a mai napon a csarnokba. (...) Itt széles körű szolgáltatást tudunk nyújtani egy légtéren belül, amiben a civilek, a karitatív szervezetek, az állami szervek szorosan együttműködve végzik a munkájukat.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Ellenségből barát

A cikk elején idézett önkéntes úgy látja, az állami hivatalok nyitottak a javaslataikra. Bízik benne, hogy azokat is be fogják engedni a csarnokba, akik az elmúlt hetekben nem valamelyik civil szervezethez csatlakozva, hanem önállóan töltöttek akár órákat a pályaudvaron. Ilyenek voltak például a Nyugati téri fekete sátor dolgozói, akik élelmiszert, hálózsákot és más adományokat osztottak a menekülteknek. (Úgy tudjuk, a hogysegits.hu-n regisztrált önkénteseket szintén beengedik a BOK-csarnokba.)

György István szerint önkénteskedni is csak koordináltan lehet, ezért mindenkit regisztrálnak, aki a csarnokban dolgozik. „Természetesen minden segítséget szívesen fogadunk, de ezek legyenek inkább adományok, és ezeket a karitatív szervezeti raktárakba kell beszállítani.”

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A nagy segítőszervezetek (Máltai Szeretetszolgálat, Református Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Ökumenikus Segélyszervezet) mellett a Migration Aid munkatársai is átköltöztek a pályaudvarokról a BOK-csarnokba. Ahogy eddig, ezután is ők kapcsolják össze az egy-két napra érkező menekülteket az önkéntes szállásadókkal.

A Migration Aidet az elmúlt években rendre Soros-szervezetként emlegette a kormány. A 2020-as nizzai merénylet után például a Miniszterelnökség azt állította, hogy az „illegális migrációs hullámot elvtelenül segítő és támogató nemzetközi baloldal és a velük együttműködő Soros-szervezetek – mint például a Migration Aid – tevékenysége” miatt követhetnek el erőszakos bűncselekményeket iszlamista szélsőségesek.

Korábban Németh Szilárd „Soros által kitartott, bevándorlásszervező, magát civilnek nevező” tömörülésként emlegette a Migration Aidet.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Megkérdeztük György Istvánt, hogy ha ez így van, miért működnek most együtt velük, mire azt mondta:

„Senkit sem akarunk úgy megbélyegezni, hogy az igazságtalan legyen. Az a tevékenység, amit itt végeznek, az olyan tevékenység, amit messzemenőkig támogatunk és meg is köszönünk.”

Menekült gyerekek játszanak a BOK-csarnok tranzitvárójában.
photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.