Független vizsgálóbizottságot nevez ki az indonéz kormány a stadionkatasztrófa miatt

foci
2022 október 03., 06:45

Független bizottság kinevezését ígéri az indonéz kormány, hogy kivizsgálják a hétvégi stadionkatasztrófát, amelyben legalább 129-en meghaltak.

Szombaton háromezer szurkoló rohant a pályára, amikor az Arema FC kikapott riválisától, a Persebaya Surabayától. Hivatalos források szerint a meccsen a megengedettnél négyezerrel több ember tartózkodott a stadionban.

Stadionkatasztrófa Malangban 2022 október 1-én
photo_camera Fotó: STR/AFP

Mahfud MD, Indonézia biztonsági ügyekért felelős minisztere a New York Timesnak elmondta, a vizsgálat körülbelül két hetet vesz igénybe. Azt ígérte, hogy ennek során megvizsgálják az esetleges törvénysértéseket és kártérítést biztosítanak az áldozatok hozzátartozóinak.

A lap szerint az országban nem ritkák a szurkolók közötti - akár halálos kimenetelű - összecsapások és zavargások a focimeccseken. Azt azonban egyelőre nem tudni, ezúttal miért vetett be könnygázt a rendőrség és mitől alakult ki pánik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.