Nem kerültek be az új korrupcióellenes hivatalba a Transparency International jelöltjei

POLITIKA
2022 október 12., 15:39

Kiderült, kik lesznek a tagjai annak a bizottságnak, amely megválasztja majd az új korrupcióellenes hivatal vezetőit. A Népszava értesülései szerint a Transparency International Magyarország jelöltjei közül senkit sem választottak be a testületbe, de az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egyik munkatársát igen.

Az Integritás Hatóságot és a Korrupcióellenes Munkacsoportot azért hozza létre a magyar kormány, hogy bizonyítsa, mennyire elkötelezett a korrupció felszámolásában, és hozzájusson a visszatartott uniós pénzekhez. A pályázatot, amelyben most döntés született, a szintén kormányzati irányítás alatt álló Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) írta ki.

Dencső Balázs, az EUTAF vezetője a Népszavának elmondta, harminchárom pályázat érkezett be hozzájuk, a kiválasztott nyertesek Halász Zsolt Ákos, Tátrai Tünde és Pataki Balázs Zoltán lettek. A cikk szerint a Transparency csak Tátrai Tündét ismeri közülük, vele dolgoztak is együtt korábban.

A nyertesek közzétett szakmai önéletrajza szerint Halász Zsolt Ákos jogász, korábban az Alkotmánybíróságon, a Magyar Fejlesztési Banknál, a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-nél és az Országgyűlési Biztos Hivatalában dolgozott, emellett a Pázmány egyetemen tanít. Tátrai Tünde közgazdász, 2007-ig az akkori Miniszterelnöki Hivatalnál dolgozott, jelenleg a Corvinus oktatója. Pataki Balázs Zoltán húsz éve az Európai Bizottság tisztviselője, jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottságát ellenőrző titkárság munkatársa. Nekik kulcsszerepük lesz abban, hogy ki kerül a korrupcióellenes hatóság élére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.