Kínai kémek ellen emeltek vádat az USA-ban, akik a Huaweinek gyűjthettek információkat

TECH
2022 október 25., 08:37
comments 1

Vádat emeltek hétfőn hat kínai állampolgár ellen, akik a gyanú szerint a kínai kormány megbízásából fizettek le amerikai tisztviselőket, hogy információkat adjanak ki egy Huawei ellen zajló perről – írja a CNN.

A bírósági dokumentumok szerint a kémkedéssel vádolt két férfi a tanúkról, a tárgyalási bizonyítékokról és a cég ellen felhozható vádakról kért információt, cserébe egy amerikai tisztviselő először több ezer dollár készpénzt és ékszert, a múlt héten pedig több ezer dollárnyi Bitcoin-kifizetést kapott.

A feltételezett kémek arra is kérhették a bűnüldöző szervek tisztviselőit, hogy a stratégiai értekezletek közben készítsenek hangfelvételeket, és osszák meg azokat a Huaweijel. Egy amerikai tisztviselő egy fényképet és egy egyoldalas, titkosított dokumentumot adott át a kémeknek, amiért 41 ezer dollárt fizettek neki.

Habár a Huawei állítja, hogy az eszközei nem jelentenek kockázatot, és nem adnak át adatokat a kínai államnak, a céget korábban is érték vádak, amiért a kínai törvények értelmében az ország egyetlen vállalata sem tagadhatja meg Pekingtől, hogy adatokat osszon meg. A kínai telekommunikációs cég ellen azért indult eljárás New Yorkban, mert állítólag félrevezették az amerikai kormányt a cég iráni üzletével kapcsolatban, amelyre az Egyesült Államok gazdasági szankciói vonatkoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.