Kanada kizárja a Huaweit az 5G-ből

TECH
2022 május 20., 07:16

Kanadában megtiltották a telekommunikációs cégeknek, hogy az 5G hálózat fejlesztése során a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég gyártotta eszközöket használjanak, és a már beépített eszközök eltávolítására kérték a cégeket - derült ki az ország ipari miniszterének csütörtöki bejelentéséből.

Francois-Philippe Champagne hozzátette, hogy a kormány nem tervezi a kanadai telekommunikációs vállalatok kártalanítását a Huawei-berendezések kötelező kiváltása miatt.

Kanada a világ legnagyobb hírszerzési együttműködésének számító, Five Eyes néven ismert angolszász országcsoport tagja. A csoportot alkotó országok közül Ottawa utolsóként hozta meg a Huawei kizárásáról szóló döntést az 5G hálózatok esetében. A tiltás vonatkozik az egyik legnagyobb kínai állami technológiai vállalat, a ZTE termékeire is.

Peking politikai manipulációnak nevezte a döntést, amelyet szerinte Washingtonnal közösen hoztak meg azért, hogy kárt okozzanak a kínai cégeknek.

"Kína átfogóan és behatóan fogja tanulmányozni az esetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket" - jelentette be a kommunista állam ottawai nagykövetsége közleményben.

Alykhan Velshi, a Huawei szóvivője azt mondta, bár csalódottak, számítottak ilyen döntésre, mindössze azon lepődtek meg, hogy ez ennyit váratott magára. Velshi emellett szintén azt hangoztatta, hogy a döntés az Egyesült Államok nyomására született. Hozzátette: a Huawei több mint 1500 embert foglalkoztat Kanadában, és úgy vélte, a cég még évekig marad az ország piacán.

Kanada korábbi pekingi nagykövete, Guy Saint-Jacques üdvözölte a döntést, és kijelentette: Kína külpolitikája sokkal agresszívebbé vált, ahogy az a mód is, amivel információkhoz próbál jutni céljai elérése érdekében.

Emlékeztetett arra is, hogy a kínai törvények értelmében az ország egyetlen cége sem tagadhatja meg Pekingtől, hogy adatokat osszon meg a kormánnyal. A Huawei váltig állítja, hogy eszközei nem jelentenek kockázatot, és nem ad át adatokat a kínai államnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.