Iránban a kettős állampolgárságú volt védelmiminiszter-helyettes kivégzésére készülnek

külföld
2023 január 11., 20:04

Családja szerint az iráni hatóságok arra készülnek, hogy kivégzik Alireza Akbarit, az ország korábbi védelmiminiszter-helyettesét, írja a BBC. Felesége azt mondta a BBC Persiannek: szóltak neki, menjen el egy „utolsó tallákozásra”, majd magánzárkába vitték a férfit. Akbari brit-iráni kettős állampolgársággal rendelkezik, és azzal vádolják, hogy a brit titkosszolgálatnak kémkedett az előző iráni vezetés alatt, és egy ingért és egy üveg parfümért cserébe érzékeny adatokat adott át az Egyesült Királyságnak. Akbari mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Alireza Akbari
photo_camera Alireza Akbari Fotó: Twitter

Az Egyesült Királyság felszólította Iránt, hogy állítsák le a tervezett kivégzést és azonnal engedjék szabadon a férfit. Sürgős konzuli találkozót is kértek, de az iráni kormány nem ismeri el az irániak kettős állampolgárságát. „Ez egy barbár rezsim politikailag motivált lépése, ami teljességgel figyelmen kívül hagyja az emberi életet” - írta James Cleverly külügyminiszter Twitteren.

A BBC Persian szerdán közzétett egy felvételt, amin Akbari arról beszél, hogy megkínozták, és arra kényszerítették, hogy olyan bűnöket valljon be, amelyeket nem követett el.

Elmondása szerint néhány évvel ezelőtt külföldön élt, amikor egy vezető iráni diplomata, aki részt vett a nagyhatalmakkal folytatott nukleáris tárgyalásokon, meghívta Iránba. Érkezése után azzal vádolták, hogy szigorúan titkos információkat szerzett meg az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjétől, Ali Shamkhanitól „egy üveg parfümért és egy ingért cserébe”. Akbari Shamkhani védelmi miniszter helyettese volt a reformer Mohamed Khatami elnöksége idején, 1997 és 2005 között.

Nem sokkal a felvétel nyilvánosságra kerülése után az iráni Mizan hírügynökség megerősítette, hogy kémkedés vádjában bűnösnek találták Akbarit és a Legfelsőbb Bíróság elutasította a fellebbezést. A hírszerzési minisztériumot idézve azt írták, hogy „az egyik legfontosabb személy volt, aki behatolt az ország érzékeny és stratégiai központjaiba”.

Irán az elmúlt években több tucat kettős állampolgárságú vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező iránit tartóztatott le, többnyire kémkedéssel és nemzetbiztonsági vádakkal. Novemberben az iráni állami média hírül adta, hogy felakasztottak négy férfit, akiket az izraeli hírszerzéssel való együttműködés miatt ítéltek el. December óta pedig négy embert végeztek ki a kormányellenes tüntetésekkel összefüggésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.