Százezren tüntettek Netanjahu kormánya ellen

külföld
2023 január 22., 08:46

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb kormányellenes tüntetését tartották szombat este Tel Avivban, ahol becslések szerint 110 ezren vonultak utcára.

A résztvevők a néhány hete megalakult kormány antidemokratikus iránya miatt tiltakozik, egy BBC által idézett tanár például a nők, a melegek, a szegények és a palesztinok jogait félti. A szervezők azt mondják, a kormányzati rendszer ellen indított puccsot próbálják épp megakadályozni.

Az elmúlt két hétben több izraeli városban tartottak tüntetéseket, de ezek mögött nincs egységes mozgalom.

photo_camera Fotó: GILI YAARI/NurPhoto via AFP

A Benjamin Netanjahu vezette koalíciónak két szélsőjobboldali párt, a Vallásos Cionista Párt és az Ocma Jehudit (Zsidó Erő) is tagja. Utóbbi vezetője, az arabellenességgel karriert építő Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszteri posztot kapott, majd első útja a Templom-hegyre vezetett, ami nagyon kényes pont a zsidóság és az iszlám viszonyában.

Az új kormány hozzányúlna az igazságszolgáltatáshoz, és lehetővé tenné, hogy utólag felülbírálják a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Ez azért is érzékeny pont, mert Netanjahu épp egy korrupciós per fővádlottja.

photo_camera Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Azzal vádolják, hogy korábbi miniszterelnöki ciklusában feleségével 200 ezer dollárnyi ajándékot fogadott el üzletemberektől, amikért cserébe a posztját kihasználva szívességeket tett. Más vádpontok mellett azért is felelnie kell, mert az ügyészség szerint kedvezőbb jogszabályi környezetet ígért a legnagyobb napilapnak, ha hajlandók előnyös színben feltüntetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.