Megalakult Izrael legarabellenesebb kormánya

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 december 29., 17:35
comments 1

Csütörtök délután a Kneszetben a képviselők többsége bizalmat szavazott Benjamin Netanjahu új kabinetjének. A november 1-i választást a jobboldal nyerte, a hosszú évekig tartó ingatag parlamenti erőviszonyok után a 120 fős Kneszetben a koalíciónak ötfős többsége van, ami Izraelben nagyon jelentősnek számít.

A két hónappal ezelőtti választás elsősorban Izrael legbefolyásosabb politikusa, a rendkívül megosztó, 2021 nyara óta ellenzékben politizáló Benjamin Netanjahu jövőjéről szólt. Az általa vezetett nemzeti-konzervatív Likud a választáson kicsit erősödött, ami az előretörő szélsőjobbal és az ultraortodoxok támogatásával már elégnek bizonyult a stabil parlamenti többség eléréséhez.

photo_camera Benjamin Netanjahu és új kormányának tagjai a Kneszetben. Fotó: AMIR COHEN/AFP

Csütörtöktől tehát, immár hatodszor, ismét Netanjahu Izrael miniszterelnöke, elsődleges feladata pedig a politikai stabilitás megteremtése. Ami nem ígérkezik könnyűnek, az elkövetkező időszak Netanjahu számára két szempontból is kritikus. Először is valahogy túl kellene élnie politikailag azt a hatalmi visszaélések és korrupciós ügyek miatt zajló pert, aminek ő a fővádlottja.

Azzal vádolják, hogy feleségével 200 ezer dollárnyi ajándékot fogadott el üzletemberektől, amikért cserébe a posztját kihasználva szívességeket tett. Más vádpontok mellett azért is felelnie kell, mert az ügyészség szerint kedvezőbb jogszabályi környezetet ígért a legnagyobb napilapnak, ha hajlandók előnyös színben feltüntetni.

Ha valamelyik súlyosabb vádpontban kimondják a bűnösségét, Netanjahunak normális esetben politikailag vége. Ez volt a választás tétje. Azért, hogy ezt elkerülje, Netanjahu korábban sem válogatott az eszközökben, ismét kormányon pedig várhatóan továbbra sem fog. A büntetőper folytatása az igazságszolgáltatás függetlenségének legnagyobb erőpróbája lesz, egy esetleges terhelő ítélet politikai következményei pedig az izraeli demokráciáé.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt