Rogán szuper-titkosszolgálata szerint az USA nem hallgatta le a magyar kormányt

POLITIKA
2023 május 02., 15:21

Hiába szerepelnek a magyar kormányra vonatkozó információk a Pentagon-iratokként elhíresült, kiszivárgott titkosszolgálati jelentésekben, azokhoz nem a magyar kormány lehallgatásával jutottak hozzá - ezt állapította meg vizsgálata után a Nemzeti Információs Központ. A Rogán Antal minisztériuma alá tartozó szuper-titkosszolgálat feloldotta az erről szóló jelentésének titkosítását, amiről a Hvg.hu számolt be.

Mint korábban írtuk, az elmúlt évtized talán legnagyobb amerikai titkosszolgálati szivárogtatásában több irat is utalt arra, hogy az amerikai kormány nemcsak az orosz katonai és politikai vezetést, de saját szövetségeseit, így az ukrán katonai vezetést, a dél-koreai és a magyar kormányt is lehallgatja. A NIK jelentése szerint viszont "egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar Kormány lehallgatására”.Kovács Zoltán András dandártábornok, a NIK főigazgatója a titkosítás feloldását kezdeményező Sas Zoltán jobbikos képviselőnek írt levelében azt írja, három állítás szerepelt az iratokban, amelyek a magyar kormányra vonatkoznak, de ezek közül egyik sem titkosszolgálati lehallgatásokból származik.

Az egyik állítás, ami a dokumentumokban szerepel, az, hogy Magyarország a szövetségesi együttműködés keretében a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként teljesíti vállalt szövetségesi feladatait. Ez a dandártábornok szerint nem újdonság, erről lehetett olvasni a sajtóban már tavaly nyáron.

Az ukrán határőrség helikopterei a Győr melletti Péren
photo_camera Az ukrán határőrség helikopterei a Győr melletti Péren Fotó: Időkép/Átlátszó

A második állítás, ami egy "szigorúan titkos" minősítéssel ellátott dokumentumban szerepelt, az, hogy Orbán egy politikai megbeszélésen arról beszélt, hogy az Egyesült Államok a Fidesz három legnagyobb ellenfelének egyike. Ez a megbeszélés a Fidesz balatoni frakcióülése volt, és bár a jelentés szerint az információ a budapesti amerikai nagykövetségről származik, David Pressman amerikai nagykövet korábban beszélt arról, hogy erről a magyar kormánypárti sajtóban olvasott.

A harmadik állítás azokról a helikopterekről szólt, amelyeket a francia kormány küldött Ukrajnának, és amelyeket lefényképeztek egy magyar reptéren. Az egyik amerikai titkosszolgálati jelentésben az szerepel, hogy a Horvátországban lévő helikoptereket az ukrán pilóták Magyarországon keresztül akarják hazaszállítani. A NIK vezetője erről megjegyzi, hogy a nemzetközi sajtó egy része ebből azt a következtetést vonta le, hogy bár Magyarország korábban kijelentette, nem fog Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat átengedni, mégis engedett ebben. Az amerikai jelentés viszont csak az ukrán pilóták szándékát jelzi, azt pedig a Honvédség tagadta, hogy Ukrajna felé átengedték volna a Győrben lefotózott helikoptereket.