Honvédelmi Minisztérium: Nem engedtünk át Ukrajna felé helikoptereket

háború
2023 április 27., 13:25

„Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket” - válaszolta kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium, miután a győri reptéren fotóztak le Ukrajnába tartó francia katonai helikoptereket.

„Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait. Ugyanakkor Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta” - írták.

Vagyis a minisztérium válasza alapján, ha Ukrajnának átadott nyugati katonai jármű bukkan fel Magyarországon, az csak úgy lehetséges, ha nem közvetlenül Ukrajnába megy tovább.

Az ukrán határőrség helikopterei a Győr melletti Péren
photo_camera Az ukrán határőrség helikopterei a Győr melletti Péren Fotó: Időkép/Átlátszó

A francia helikopterek a transzponder alapján a lengyel-ukrán határhoz közeli Rzeszów repülőterére mentek tovább. Ezen keresztül halad át az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség nagy része.

„Magyarország álláspontja nem változott: a kormány továbbra is a béke pártján áll. A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget” - írta még a minisztérium. A kormány az ukrajnai háború kezdete óta azt mondja, nem küld fegyvert Ukrajnának, és nem is enged át fegyverszállítmányokat.

Novák Katalin köztársasági elnök kedden indoklás nélkül felmentette Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát. Nem tudni, ennek köze van-e a helikopterügyhöz, és a minisztérium sem válaszolt az erre vonatkozó kérdésünkre.