A Honvédelmi Minisztérium tagadja, hogy a magyar légteret használják az Ukrajnába tartó katonai gépek, pedig videó van róla, hogy de

háború
2023 április 27., 11:01

A győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek, írja az Átlátszó. Három, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő Fennec Eurocopter helikoptereket rögzített az Időkép webkamerája a győri reptéren február 13-án és 14-én, majd mintegy 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repültek tovább.

Februárban Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert adott át Ukrajnának, amelyek közül az első darabok már megérkeztek Kijevbe. A lap szerint a helikopter típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le.

Az ukrán határőrség helikopterei a Győr melletti Péren
photo_camera Fotó: Időkép/Átlátszó

A Politico az áprilisban kiszivárgott Pentagon-iratokra hivatkozva azt írta, hogy miközben a magyar kormány oroszbarát, nyugatellenes retorikát folytat az ukrajnai háború kapcsán, lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra. Az Átlátszó felidézi, hogy a Napi.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium tévesnek nevezte a Politico értesülését. A minisztérium közölte hogy „Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé”.A győri felvételeket és a helikopterekről készült ukrán riportot összevetve jól látható, hogy a győri reptéren is az ukrán határőrség jelzéseit viselő H125M-ek pihentek, írta az Átlátszó. A lap szerint nem ez volt az egyetlen alkalom, február 2-án és 28-án a győri, illetve a tököli reptéren álltak meg a Franciaországból induló helikopterek. A gépek transzpondere bekapcsolva maradt, így az útjukat rögzítette a Radarbox légtérfigyelő alkalmazás.

A Radarbox archívumából kiderül, hogy a helikopterek Magyarországról a lengyel-ukrán határhoz közeli Rzeszów repülőterére mentek tovább. A reptér azért jelentős, mert ezen keresztül halad át az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség nagy része.

Tavaly március és május között rendszeresen haladtak át Rzeszówba tartó katonai teherszállító gépek Magyarországon, az Átlátszó összesítése szerint 2022 márciusa és májusa között 49 NATO-tagállami (Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Törökország légierőjéhez tartozó) katonai teherszállító, és 24 ukrán regisztrációjú szállítógép haladt át a magyar légtéren. A tendencia a lap szerint idén is folytatódott, az elmúlt három hónapban a Radarbox 22, Magyarországot érintő katonai szállító missziót rögzített. A Rzeszówba haladó katonai gépek nemcsak a magyar légteret ejtették útba, hanem repülőtereket is.

Kiemelt videóink