Putyin szerint ők nem deportálják, hanem megmentik az ukrán gyerekeket

háború
2023 június 18., 06:01
A comorei és az orosz elnök
photo_camera A comorei és az orosz elnök Fotó: EVGENY BIATOV/AFP

Az elmúlt napokban egy afrikai küldöttség próbált közvetíteni az ukrán és az orosz fél között, de ők is azzal szembesültek, hogy befagytak az álláspontok. Pénteken Kijevben jártak Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél, aki leszögezte, hogy Ukrajna addig nem hajlandó tárgyalni, amíg minden orosz katonát ki nem vonnak a megszállt területekről. Az orosz kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy

Ukrajnának alkalmazkodnia az „új realitásokhoz”, ami az ország egy részének orosz megszállását jelenti, és a tárgyalások alapja ennek elfogadása lehet csak.

Putyin szombaton azt közölte a háborúban közvetíteni kívánó afrikai vezetőkkel, hogy Oroszország üdvözli az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos „kiegyensúlyozott álláspontjukat”, és nyitott a párbeszédre. A Szentpétervár melletti elnöki rezidencián, a Konsztantyin-palotában zajló egyeztetésen négy államfő,

  • Cyrill Ramaphosa (Dél-afrikai Köztársaság),
  • Macky Sally (Szenegál),
  • Hakainde Hichilema (Zambia), valamint
  • Azali Assoumani (Comore-szigetek), az Afrikai Unió elnöke

vett részt, továbbá Kongó, Uganda és Egyiptom képviselői.

A dél-afrikai elnök - akinek háborús bűnök miatt le kellene tartóztatnia Putyint, ha belépne az országába - a háború befejezését sürgette, és kifejtette tízpontos béketervét. Közölte, hogy azért utaztak Oroszországba, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdését szorgalmazzák. „Azért vállalkoztunk erre a küldetésre, mert nekünk afrikaiaknak, sajnos, számos konfliktust kell kezelnünk, amiket párbeszéd és tárgyalás útján sikerül megoldanunk.” A comorei és a szenegáli elnök álláspontjának kifejtése után Putyin átvette a szót, és megismételte, hogy Ukrajna és a Nyugat kezdte a konfliktust jóval azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban Ukrajnába vezényelte volna a csapatait. Hangsúlyozta, hogy a Nyugat - nem pedig Oroszország - a felelős az élelmiszeráraknak a világpiacon a múlt év elején történt meredek emelkedéséért.

photo_camera Fotó: PAVEL BEDNYAKOV/AFP

Az afrikai béketerv egyebek mellett felszólítja a feleket, hogy a konfliktusban elfogott valamennyi gyermeket vissza kell szállítani a származási helyére. Putyin szerint Oroszország nem akadályozza meg az ukrán gyermekeket a hazatérésben.

„A gyermek szentség. Konfliktusövezetből vittük ki őket, megmentve az életüket”

- tette hozzá. Az ENSZ-nek ugyanakkor bizonyítékai vannak több száz gyerek illegális áttelepítésére, míg a hágai bíróság közleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért. Amerikai jelentések szerint ukrán gyerekek ezrei kerültek orosz átnevelő táborokba. (BBC, Reuters, MTI)