Dél-Afrika megüzente Oroszországnak, hogy ha Putyin odamegy, le kell tartóztatniuk

jog
2023 május 01., 17:25

Dél-Afrika a Zoomon keresztül, és nem személyesen fogja felkérni Vlagyimir Putyint egy kulcsfontosságú csúcstalálkozóra, miután Pretoria jogi tanácsot kért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűnökkel vádolt orosz diktátor letartóztatására vonatkozó kötelezettségeiről.

Putyint a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és a befogadó Dél-Afrikából álló feltörekvő gazdaságok ötfős blokkjának vezetőinek összejövetelére hívták meg.

Vlagyimir Putyin Kelet-Ukrajnában április 18-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin Kelet-Ukrajnában április 18-án. Fotó: Krml via Reuters

Dél-Afrika nem volt hajlandó támogatni az Oroszország elleni szankciókat, sem elítélni az ukrajnai agresszióját, de a közelmúltban az ICC Putyin ellen kiadott elfogatóparancsa, ami azzal vádolta, hogy erőszakkal kitoloncolta ukrán gyerekeket az oroszok által megszállt területekről, kellemetlen helyzetbe hozta Dél-Afrika kormányzópártját a johannesburgi találkozó előtt.

Cyril Ramaphosa elnök a múlt héten bejelentette, hogy Afrikai Nemzeti Kongresszusa meg akarja szüntetni az ország ICC-tagságát, majd visszakozott. A külügyminisztérium által beszerzett jogi tanácsok arra figyelmeztettek, hogy az elfogatóparancs figyelmen kívül hagyása sértené Dél-Afrika nemzetközi kötelezettségeit, és sértené az ország saját törvényeit. Az ország legrangosabb bírái később alkotmányellenesnek ítélték, hogy Dél-Afrika nem tartóztatta le Omar al-Basírt, Szudán akkori vezetőjét egy 2016-os látogatása során.

„Nincs olyan lehetőség, hogy ne tartóztassuk le Putyint – ha idejön, le kell tartóztatnunk” – mondta a dél-afrikai Sunday Timesnak egy magas rangú kormányzati tisztviselő, aki látta a jogi tanácsot. „Az egyetlen lehetőségünk az, hogy a Teams vagy a Zoom segítségével csatlakozzon Moszkvából.”

Ramaphosa delegációt küldött Washingtonba, hogy személyesen magyarázza el, hogy az ország nem hajlandó elítélni Oroszország agresszióját, ami ahhoz vezetett, hogy Dél-Afrikát zárják ki az afrikai államokkal kötött preferenciális kereskedelmi megállapodásokból. Dél-Afrika nemrégiben az orosz külügyminiszternek és orosz meg kínai hadihajóknak adott otthont közös haditengerészeti gyakorlatokon. (Times)