Táborokban nevelik át orosszá az ukrán gyerekek ezreit

külföld
2023 február 15., 05:50
comments 24

Amerikai jelentések szerint ukrán gyerekek ezrei kerültek orosz átnevelő táborokba. Moszkva célja, hogy a gyerekeket a több hetes vagy hónapos fogságban oroszbarát, hazafias nézetekkel ismertessék meg, írja a Guardian.

A gyerekeket lőfegyverek használatára is kiképzik. A jelentést készítő Yale Humanitarian Research Lab 43 táborról tud.

Oroszország több háborús régióból ingyenes nyári táborok ürügyén evakuált ukrán gyerekeket, akiket soha nem vittek vissza, családjukkal minden kapcsolatot megszakítottak. Eddig 350 ukrán gyereket fogadtak örökbe orosz családok, további ezer gyerek pedig örökbefogadásra vár.

Az akcióban Vlagyimir Putyin elnök közvetlen munkatársai is részt vesznek, így Maria Lvova-Belova, a gyermekek jogaiért felelős elnöki biztos.

Egy korábbi cikkünkben az orosz elnök büntethetőségét jártuk körbe. Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a Corvinus Egyetem docense akkor elmondta: a gyermekek tömeges átszállítása Oroszországba és orosszá nevelése népirtásnak számít, mivel annak célja az ukrán nemzet megsemmisítése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.