Magyarország ismét megszavazta az Oroszország elleni uniós szankciókat

POLITIKA
2023 június 21., 14:23

Az EU tagállamainak unióhoz akkreditált nagykövetei megszavazták az Oroszország elleni uniós szankciók 11. csomagját, ezt jelentette be az unió soros elnökségét betöltő svéd kormány.

Ahogy az Eurológus erre fölhívja a figyelmet, ez azt jelenti, hogy bár a magyar kormány fenyegetőzött azzal, hogy nem szavazza meg az újabb szankciós csomagot, amíg az OTP szerepel az ukrán korrupcióellenes hatóság feketelistáján, ezt a fenyegetést nem váltotta valóra, és ismét megszavazta a szankciókat. Ahogy korábban írtuk, az ukrán hatóság öt görög vállalatot ideiglenesen levett a listáról, az OTP viszont még továbbra is ott van.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte a szankciós csomag megszavazását. Mint írta, az exportszabályok további szigortásával a csomag újabb csapást mér Putyin háborús gépezetére. Az új szabályok pedig meggátolják, hogy Oroszország a szankciókat megkerülve, harmadik országokon keresztül jusson hozzá fontos eszközökhöz, alkatrészekhez, egyéb termékekhez.