Öt görög céget átmenetileg levettek az ukrán feketelistáról, az OTP viszont maradt

külföld
2023 június 21., 12:49

Öt görög hajózási társaságot ideiglenesen levett az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség a "háború sponzorainak" listájáról, vagyis a weboldalról, ahol azokat a nemzetközi cégeket listázzák, amelyek üzletelnek Oroszországban és ezért, az ukránok értelmezése szerint, anyagilag is támogatják Oroszországot a háborúban.

Az Euronews információi szerint erre azután került sok, hogy az ukrán hatóság tárgyalásokat kezdett a listáról az Európai Bizottsággal. Az angol nyelvű oldalon még mindig szerepel az öt görög vállalat, de a lista végére kerültek, a cégnevek mellett pedig az olvasható: státusz felfüggesztve az Európai Bizottsággal folytatott kétoldalú tárgyalások idejére.

OTP bankfiók Egerben 2019. november 3-án.
photo_camera OTP bankfiók Egerben 2019. november 3-án. Illusztráció: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

A bizottságnak azért is fontos, hogy tárgyaljon a görög cégekről az ukránokkal, mert a listára került hajózási társaságok miatt a görög kormány vétózná az Oroszország elleni uniós szankciós csomagot és az ukrán kormánynak nyújtott támogatásokat.

A támogatás legutóbbi, 500 millió eurós részletének folyósítását a magyar kormány akadályozta meg, amiért az ukrán hatóság listáján az OTP csoport is szerepel. Az ukrán indoklás szerint az OTP csoport orosz leányvállalata az ország 50 legnagyobb bankjának egyike, amely tavaly 190 millió rubel adót fizetett az orosz költségvetésnek, elismeri a donyecki és luhanszki szeparatista "köztársaságokat" és a hatóság szerint kedvezményes hitelt biztosít az orosz hadseregnek, vagyis "megjutalmazza a háborús bűnöket".