Prigozsin azt állítja, lefújta a puccsot

  • Péntek este a hadvezetéssel régóta feszült viszonyban lévő Prigozsin hadat üzent az orosz védelmi minisztériumnak.
  • A Wagner harcosai érdemi ellenállás nélkül foglalták el szombat reggelre Rosztov városát, és azóta a hírek szerint már Voronyezst is. Több katonai támaszpont felett is átvehették az ellenőrzést.
  • Putyin tévébeszédében kemény válaszlépéseket ígért.
  • Napközben a Wagner konvoja viszonylag könnyen haladhatott Moszkva felé, csak kisebb összetűzésekről érkeztek hírek.
  • Hogy aztán estére teljesen váratlanul Prigozsin bejelentse: vége, visszafordulnak.
50 poszt
Időrend
2023 június 24., 19:55

Prigozsin tönkretette Szijjártó balatoni hétvégéjét

A minden esetben hiperaktív magyar külügyminiszter egyáltalán nem szólalt meg Prigozsin wagnereseinek nagy meneteléséről Moszkva felé. Egy olvasónk fotójának köszönhetően kiderült, hogy hol érhette Szijjártót az orosz-orosz összefeszülés híre: a Balatonon. Legalábbis olvasónk este Balatongyörökön fotózta le, ahol a Mango Beach étteremben evett, már amikor nem telefonált a parton. Szijjártó a közvéleménnyel nem osztott meg semmit.

photo_camera Fotó: Olvasónk/444

Szijjártó ezen a strandon volt akkor is, amikor - saját elbeszélése szerint derékig a Balatonban állva - megtudta, hogy a BMW Debrecenben építi majd az új gyárát. Hogy az adriai jachtozás során miről értesült annak idején, arról viszont nem mesélt.

Orbán Viktort is egy étteremben látták ma. A miniszterelnök Tellér Gyula temetésén volt, utána Kövér Lászlóval látták ebédelni a második kerületi Émile Étteremben. A háborút nem viselő, mégis háborús lelkületben lévő miniszerelnök sem kommunikált semmit Prigozsinék meneteléséről, amit Lukasenka békemissziója állíthatott meg, legalábbis a fehérorosz diktátor szerint.

A magyar kormány mindössze ezt a semmitmondó közleményt adta ki ma. Annak idején, 2016-ban az Erdogan elleni puccs alatt Orbán nagyon hamar, még éjjel a támogatásáról biztosította a török elnököt.

2023 június 24., 19:41

Ha az olvasó most azt érzi, hogy egyáltalán nem érti, mi történt ma

Akkor ezzel nincs egyedül: veterán Oroszország-tudósítóktól mezei internetezőkön át a rosztovi utcán sétálókig nagyon sokan vannak, akik egyelőre értetlenül állnak a mai eseménysor előtt. És lehetne azt mondani, hogy egyszer majd kiderült, de igazából még azt sem lehet biztosra mondani, hogy nem jönnek újabb fordulatok.

Addig is itt a rosztovi stadion képe, ahol 5 éve ilyenkor a futballvilágbajnokság meccseit rendezték, most pedig azt az üzenetet sugározzák: „Egyek vagyunk, és a külső ellenséggel harcolunk. Hiszünk az orosz népben és az elnökünkben.”

link Forrás
2023 június 24., 17:55

Egészen bizarr fordulat

Hogy Fehéroroszország jelentette be, hogy sikerült megállítani egy puccskísérletet Oroszországban, és a Kreml egyelőre még sehogy nem kommentálta a történteket.

2023 június 24., 17:36

Prigozsin visszafordítja a Moszkva felé haladó konvojt

Amilyen hihetetlen tempóban történtek a dolgok szombaton, annyira váratlan fordulatot vettek az események estére: előbb Lukasenka hivatala adott ki közleményt, hogy sikerült rávennie a Wagner vezérét, hogy adja fel a felkelést, majd nem sokkal később Prigozsin is azt közölte, hogy visszafordítja a Moszkva felé haladó egységeit.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Mint fogalmazott, a terveknek megfelelően:

link Forrás

Hangüzenetében arról beszélt, hogy 200 kilométert tettek meg ma a wagneresek egyetlen csepp vér kiontása nélkül, de nemsokára megváltozhatott volna a helyzet, és ezt el akarták kerülni, ezért döntött úgy, hogy visszafordulnak.

2023 június 24., 17:22

Cihanouszkaja: „Ki kell űzni Fehéroroszországból az orosz csapatokat”

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szombaton felszólította a Lukasenka-rendszer képviselőit, hogy biztosítsák Fehéroroszország szuverenitását. „Ez a legjobb alkalom arra, hogy kiűzzük az országból az orosz katonákat. Ha elmulasztjuk ezt az esélyt, Oroszország azt teszi velünk is, amit Ukrajnával” – mondta az ellenzéki vezető a fehérorosz hadsereghez intézett videóüzenetben.

Szvjatlana Cihanouszkaja január 19-én Davosban.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja január 19-én Davosban. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Cihanouszkaja szerint az orosz diktatúra háborút robbantott ki Ukrajna ellen, és most azt „bevitte a saját házába”. A száműzött ellenzéki vezető káoszról beszélt Oroszországban, amely szerinte egyre jobban hasonlít a polgárháborúra.

Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin az orosz-fehérorosz szövetség ürügyén megkísérelte belerángatni Fehéroroszországot is a háborúba, mondta Cihanouszkaja, aki szerint Putyin fehérorosz katonákat is megpróbálhat bevonni a belső konfliktusába, ami így fehérorosz konfliktussá alakulhat át.

Nem szabad megengedni, hogy Fehéroroszország Oroszország katonai műveleteiben vegyen részt, és különösképpen azt nem, hogy Oroszország katonai műveleteket hajtson végre Fehéroroszországban, mondta a politikus.„Fehéroroszországnak le kell zárni az Oroszországgal közös határát, és meg kell kezdeni az orosz katonák kivonását a fehérorosz területről” – mondta Cihanouszkaja. (MTI)

2023 június 24., 16:47

Prigozsin éveken át tagadta, hogy ő alapította a Wagnert

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Jevgenyij Prigozsin ma a Wagner zsoldoscsoport élén nyíltan szembeszállt a Kremlel - ehhez képest nem volt olyan régen, amikor még azt sem ismerte el, hogy ő alapította volna a csoportot. Prigozsinról a nyugati sajtóban éveken át úgy fogalmaztak a nyugati sajtóban, hogy a Wagner „közelében van”, amikor pedig a Bellingcat leírta, hogy konkrétan ő a vezetője, Prigozsin pert is indított ellenük.

Ez megfelelt annak a taktikának, hogy a Wagner akciói tagadhatóak legyenek a Kreml számára, legalábbis formálisan.

Prigozsin először tavaly ősszel ismerte el, hogy ő áll a Wagner élén, miután megjelent róla a videó, amiben egy börtönben toborzott harcosokat.

2023 június 24., 16:45

Improvizált úttorlaszokkal próbálják lassítani a Wagner előrehaladását, a moszkvai polgármester otthon maradásra bíztat

A közösségi médiában már délután elkezdtek terjedni videók, amelyeken az látható, hogy a lipecki régión keresztül Moszkvába vezető útszakaszokon erőgépekkel improvizált torlaszokat emelnek.

link Forrás

A Meduza bejegyzése szerint ezzel a Wagner előtt már több utat is járhatatlanná tettek.

link Forrás

Nemrég Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere nyilatkozatában azt írta, hogy az antiterrorista műveletre tekintettel a lakosok lehetőleg ne hagyják el otthonaikat, és amennyire lehet tartózkodjanak a városon belüli utazásoktól is. Délelőtt írtunk arról, hogy „antiterrorista intézkedéseket” vezettek be a fővárosban.

2023 június 24., 16:20

Medvegyev: „Katasztrófa várható, ha a Wagner atomfegyverekhez jut”

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint a világ katasztrófa küszöbén áll, ha az orosz atomfegyverek a „Wagner-banditák” kezébe kerülnek.

Dmitrij Medvegyev a Kreml vöröstéglás fala előtt 2022. május 9.én, a Szovjetunió a náci Németország felett aratott győzelmének emléknapján.
photo_camera Dmitrij Medvegyev a Kreml vöröstéglás fala előtt 2022. május 9.én, a Szovjetunió a náci Németország felett aratott győzelmének emléknapján. Fotó: Jekatyerina Stukina/Sputnik via AFP

Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azt mondta, hogy a nemzet nem fogja hagyni, hogy a lázadás puccsba vagy globális válságba torkolljon, jelentette a TASZSZ állami hírügynökség. „Az emberiség történetében még nem volt példa arra, hogy a legnagyobb atomfegyver-arzenált banditák irányítsák” – mondta Medvegyev. „Egy ilyen válság nem korlátozódik egyetlen ország határaira, a világ a pusztulás szélére kerülhet”. (Sky News, Guardian)

2023 június 24., 15:57

Financial Times: Putyin hozta létre a saját rémálmát

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

„A helyzet történelmi iróniája, hogy Putyin saját cselekedetei hozták el számára azt, amitől a legjobban fél: egy felkelést, ami az orosz államot és a saját hatalmát is fenyegeti. Putyin már húsz éve retteg a különböző színes forradalmaktól - éppen az ukrajnai 2004-es narancsos forradalom óta, a paranoiája pedig aztán évről évre erősödött” - írja a Financial Times kommentátora.


A cikk folytatódik

2023 június 24., 15:54

Erdogan a józan ész jelentőségét hangsúlyozta Putyinnak

Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen - közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a két vezető a legutóbbi oroszországi fejleményeket vitatta meg a beszélgetés során.

Erdogan a józan ész jelentőségét hangsúlyozta, majd aláhúzta: Törökország kész megtenni "a ráeső részt" annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek.

Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, hogy a török elnök "teljes támogatásáról" biztosította az orosz vezetést. (MTI)

2023 június 24., 15:52

Nem ajánlják az oroszok, hogy a Nyugat visszaéljen a mostani helyzettel

Az orosz külügyminisztérium figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne használják fel a Wagner zsoldoscsoport „lázadását oroszgyűlölő céljaik elérésére”, írja a Reuters alapján a Guardian. „A különleges katonai művelet minden célja teljesülni fog”.